Rangerin kennel - Kuulumiset

Vuosi 2022

Perjantai 30.12.2022 klo 19.32 - Kati


Taas isojen tunteiden vuosi alkaa hiipua loppuunsa. Paljon on koettu ilon hetkiä, mutta suruakin mahtuu ikävä kyllä…

Kesäkuussa jouduimme luopumaan kishu Tertusta, jokin autoimmuunisairaus vei sen nopeasti.
Elokuussa selvisi myös meillä asuneella jämti Lillalla olevan suolistossa isoja ongelmia, sillä ei imeytynyt elimistöön enää mikään, eikä ollut enää mitään tehtävissä joten omistajansa kanssa päädyttiin että Lilla siirtyy paremmille maille metsästämään…
Rankkoja hommia :(
Vilina jämti muutti Jussin äidille kotikoiraksi, kun ei sitä oikein nuo hirvet kinostele - toimii nyt mummon jalkojen lämmittäjänä ja lenkkikaverina vallan mainiosti.
Ja laumasta muutti vielä Harunakin uuteen kotiin Tampereelle.
Ensimmäistä kertaa ns eläköimme jalostuskoiran. Oli kyllä tiukka paikka...voi että. Harunahan tuli rapiat vuosi sitten aikuisena meille Italiasta (alunperin Japanista kotoisin), eikä tullut siinä vaiheessa toisten narttujen kanssa toimeen. Eikä oppinut sitä meillä ollessaankaan. Pennut tehtyään teimme päätöksen, että koira sterkataan ja sille etsitään loppuelämän eläkekoti mieluiten ainoana koirana jotta sen ei tarvitse stressaantua ja saa kaiken ansaitsemansa huomion osakseen. No, Tampereelta löytyikin koti ja Haruna siirtyi vielä ennen vuoden vaihdetta sinne omistukseen. Ihana juttu ihanalle koiralle!

Kainkoirapentueita syntyi peräti kolme, Maailmanloput-, Leppävirtalaiset- sekä OMG-pentue.
Leppävirtalaisista kaksi muutti ulkomaille; Englantiin ja Sveitsiin, kaikki muut pennut ja pentueet jäivät Suomeen.

OMG-pentueesta jäi vähän vahingossa Sylvi kotiin kasvamaan. Tuntuis olevan varsin vauhdikas ja itsepäinen tapaus! (Kuvassa Sylvi 6vkoa.)

sylvi6vkoa.JPG

Kesäkuussa järkättiin vielä Suomen Nihonken ry kesäleiri Kangaslammilla, mukana oli jälleen vain meidän kasvatteja sekä jokunen kishu vahvistus, joten päätettiin, että sama jatkossa järkätä kennelin oma kesäleiri kokonaan.

Leiriviikonloppuna järkättiin MEJÄ koe, johon meiltä osallistui Fiini ja Rilla, harmi vaan että molempia kiinnostaa enempi tuo oikea riista, joten jäljet tuomittiin kolmesti hukkaan ja taskuun pyöreät nollat. Mutta koirat pelitti kunnolla - väärälle riistalle vaan!

Syys-/lokakuun vaihteessa järkättiin uusi (metsä)treeniviikonloppu. 12hlön voimin vedettiin viikonloppu läpi, koirat pääsi kokeilemaan innostustaan niin fasaanien, supien kuin hirvienkin hajujen perässä. Koirat nautti suunnattomasti, samoin ihmiset - viimeistään ruokapöydässä kun syötiin mm. kunnon riistaruokia. Mielettömän mukava viikonloppu! Päätettiin yhdessä tuumin että syysleiristä otetaan tapa.

Kesällä Jussin naama loisti, kun Helsingistä käytiin hakemassa karkkari seisojan pentu Hiltunen. Oikein pätevä tyttö!
Hyvin on pentutreenit alkanu jo syksyn mittaan sujua, tulee kyllä mukava työ- ja toivottavasti myös koekoira.

Saran kanssa Jussilla on vuosi kulunut treenatessa, metsästäessä ja pari koekäyntiä. Varsinainen Lapin reissu jäi väliin, mutta hieman pohjoisempana Suomussalmella tuli sentään käytyä.
Sara ei käynyt yhdessäkään näyttelyssä, mutta pikku-Hiltunen käväisi messarissa ollen molempina päivinä ROP pentu ja RYP4 ja RYP3. Aikamoinen startti pönöttämishommiin!
(Kuvassa Hiltunen 5,5kk.)

hiltunen_messari.JPEG


Hirvikoirat ei paljon pönöttäneet, molemmat Helka ja Nasse huhtikuussa jalostuspäivillä ainoan kertansa.
Molemmat koirat kävi syksyn mittaan Katin kanssa jokusissa kokeissa, sen suurempaa menestystä saamatta. Syksyllä seuran ainoat hirvet kaadettiin Nasselle 2 ja Helkalle 1.

Mäykky-rintamaa vahvistettiin karkeakarvaisella Konnalla, jota odotettiin pitkään ja hartaasti.

Konnan kanssa ehdittiin kokeilla vähän jänisajoa, kettuja pääsee tsekkailemaan sitten ensi vuonna. Muutama pentunäyttely käväistiin myös, Siilinjärveltä jäi jopa RYP2 käteen! (Kuvassa Konna 5,5kk.)

konna1.jpg


Onerva käväisi kerran LUT-kokeessa ja erikoisnäyttelyssä. Muutoin menny harrasteluhommissa koko vuosi.

Kainkoirissa kasvattien omistajat ovat olleet aktiivisia jälleen. Metsästystä, MEJÄ kokeita, näyttelyitä, mätsäreitä, agilityä, noseworkiä ja mitähän kaikkea muuta. Ihan huippua miten ihmiset tykkää harrastaa koiriensa kanssa!

Pönötysmenestystäkin on tullut hienosti:

R. Mythical Minotauros
Suomen ja Ruotsin muotovalio

R. Bibbidi Bobbidi Boo
Viron voittaja 2022

R. Liian Paksu Perhoseksi
Juniorimuotovalio

R. Herra Tossavainen
Juniorimuotovalio
Helsinki Junior Winner
Pohjoismaiden Juniorivoittaja
Pohjoismaiden Voittaja

R. Pikku-Ukko
Juniorimuotovalio

R. K-Armageddon
Juniori voittaja

Kaikenmaailman tuloksista tärkeimmät on taas ollut tän vuotiset terveystarkastusten tulokset. On ilo suoda terveitä koiria - joiden kanssa on turvallista harrastaa.

Voit tutustua kaikkiin kasvattiemme terveystuloksiin täällä:  https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=RANGERIN&R=317

Itsellä ei hurjaa määrää kertynyt näyttelyitä. Karma kävi kerran —> vika SERT ja näinollen Suomen muotovalio.
Haruna kävi neljästi Suomessa ja kerran Ruotsissa —> Suomen ja Ruotsin muotovalio ja maininnan arvoinen on Ruotsin NORD-näyttelystä RYP2 sijoitus.

Tulevaisuuteen satsattiin uudella uroksella.
Tuotiin Norjasta kainkoira uros ”Besmira’s Kai JR. Like His Father” eli Pörri. Pörri muutti Kuopioon sijoitukseen ja on kyllä osoittanut olevansa mukava aktiivinen poika.

(Kuvassa Pörri ja "iso-veli" Möykky, kuvan ottanut Seppo Aho.)

porri_ja_moykky.JPG

No mutta, ajattelin kirjoitusta aloittaessani, että eihän meillä ole tapahtunut mitään…mutta onhan tuota taas yhteen vuoteen jos jotakin...

Mitäs ensi vuonna?
Ainakin pari kainkoira-pentuetta suunnitteilla, mettäkoirilla luonnollisesti metsästystä ja jokuset kokeetkin varmaan. Ehkä jokunen näyttelykin mahtuu kalenteriin.
Ja ihan jännittää jo, ehkä jopa hiukan pidemmälle matkustaminenkin pitäs mahduttaa kalenteriin - TOIVOTTAVASTI! On tässä lähivuosina ollut tuo matkustaminen vähän hankalaa kuten kaikki tiedetäänkin.

Mutta eniten toivotaan tietysti kaikille terveyttä, hyvää mieltä, rakkautta ja oikeasti mukavaa vuotta!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini