historia

Rangerin kennelnimi on myönnetty Katille v.1997, alun perin saksanpaimenkoirille. Historiaan mahtuu yksi pentue saksanpaimenkoiria (1998) ja kaksi pentuetta schapendoeseja (2005 ja 2008). Ensimmäinen kainkoirapentue syntyi 2018.
Jussin haaveissa siintää myös kk saksanseisojien kasvatus.

Rotu KAINKOIRA on niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa harvinainen rotu.
Japanista alkuperäisrekisteristä tuodut koirat rekisteröidään Suomen Kennelliittoon rotuunoton kautta. Rodun kotimaassa kainkoirat rekisteröidään yhä niiden omaan alkuperäisrekisteriin; Kai Ken Aigokai:hin. KKA on FCI:n ulkopuolinen rekisteri. KKA on perustettu vuonna 1931 ja se on Japanissa suurin kainkoiria rekisteröivä yhdistys, vuosittainen rekisteröintimäärä on noin 600-800kpl.
Rotu sen sijaan on satoja vuosia vanha. Ja vuonna 1934 se julistettiin yhdeksi Japanin kansallisaarteeksi. Rotu on jalostettu alun perin villisian ja peuran metsästykseen. Nykyään riistavietti koirissa on vähentynyt reilusti, joillakin yksilöillä hävinnyt kokonaan.

Rotu on nuori Suomessa. Ensimmäinen narttu tuotiin USA:sta 2009. Ensimmäinen uros tuotiin sen sijaan Japanista 2011. Molemmat koirat toi Mirka Mertanen Gekkoo No kennelistä.
Näiden koirien omistaja Mirka teki Suomen ensimmäiset pennut vuonna 2012, joista meille tuli ensimmäinen kainkoiramme Maya. Maya oli alkuun sijoituksessa tuolta Gekkoo No -kennelistä. Hoidin Gekkoo No B-pentueen meillä kotona 2015.

Mayan piti olla kennelin kantanarttu, mutta valitettavasti Maya ei tullut tiineeksi toistuvista yrityksistä huolimatta uudestaan, ja kuoli traagisesti vieraan ihmisen ampumisen vuoksi vuonna 2018.

Rangerin 1. kai pentue; Mythicals-pentue saatiin syntymään, kun kennel Jikino Kensha jalostuslainasi
Mayan tyttären 2018 ja astutimme sen tuontiuroksellamme Garoulla.
Pentueistamme voit lukea sivupalkin PENNUT napin alta.

Jämtlanninpystykorvien osalta historia ulottuu Jussin lapsuuteen saakka. Hän on kasvanut metsästyskoirien keskellä ja metsästänyt itse pienestä pitäen. Työkoirat ovat siis tuttuja.

Metsästyskoirista seisojat ovat kiinnostaneet Jussia pitkään. Ensimmäinen ja tällä hetkellä ainut
saksanseisoja Sara kotiutui 2018. Sen kanssa Jussi on ehtinyt jo tehdä paljon. Kanalinnustus on tuttua, samoin pienpetopyynti. Sara toimii myös noutavana koirana vesilinnustuksessa ja kyyhkynmetsästyksessä.

Olemme tietoisesti profiloituneet hyvinkin työkoira-painotteiseksi, unohtamatta kuitenkaan tärkeitä kotikoiran ominaisuuksia.
TOIMINTAIDEASTAMME voit lukea omalta sivultaan.