toimintaidea

Kainkoirien kasvatustoiminta perustuu alkuperäismaasta tuotuihin koiriin, jotka alkuperämaa Japanista poiketen, terveystutkitaan läpikotaisin. Japanissa ei kasvattajat juurikaan tutki mitenkään koiriaan.
Kasvatustoimintamme alkuperäinen ja ensimmäinen kulmakivi on ollut terveys. Jalostukseen käytettäville koirille tehdään aina kattavat terveystutkimukset. Kasvattajana maksamme korvausta kasvattien omistajille, kun kasvatit tutkitaan, näin saadaan tarvittavaa dataa rodun terveydentilasta.

Toinen kulmakivi on koirien luonteet.
Kaikki jalostukseen käytettävät koirat ovat perhesosiaalisia koiria, jotka elävät ihmisten kanssa ns. hyvää elämää.
Kainkoirissa esiintyy arkuutta pitkin maailmaa, tämä halutaan karsia pois. On eri asia olla pidättyväinen ja ns vieraskorea, kuin se, että koira on selkeästi arka.

Kolmas yhtä tärkeä kulmakivi on emälinja.
Etsimme nartuista aina ”emopiirteitä”, haluamme että ne ovat luonnollisia äiti-koiria. Hoitavat mielellään pennut ja ovat toki luonnollisia synnyttäjiä.
Nartut jättävät pennuille geeniensä lisäksi omaa käytöstään ja oppeja elämään. Hyvä emo huolehtii
synnytyksestä itse, huolehtii pennuistaan, emmekä pistä pahakseen jos se on alkuun jopa hieman näreissään ihmisten läsnäolosta.
Tähän mennessä jokainen on sietänyt pentujen käsittelyn, seuraten itse vierestä tarkkaavaisena mitä pennulle tehdään.
Hyvä emo hoitaa pentuja useita viikkoja, sekä aloittaa vieroituksen itsenäisesti sopivana aikana.
Hyvä emo osaa myös lempeästi komentaa pentuja ja rajoittaa niiden keskinäisiä riitoja.

Suosimme aina luonnollista astutusta, mutta olemme valmiita käyttämään tarvittaessa keinosiemennystä jos uros asuu ulkomailla – muutoin ei.

Neljäs todella tärkeä – ehkä jopa tärkein – kulmakivi on oma avoimuus. Kerromme aina ihmisille avoimesti kaikista ongelmista, siis oikeasti.
Tiedossa on, että rodun/rotujen parissa on ihmisiä jotka piilottelevat asioita. En ymmärrä yhtään sellaista.
Kerromme kaiken mahdollisen koirien taustoista, niin sairauksista kun yleisestikin – minkä vaan tiedämme.
Otamme aina selvää uteliaasti rotujemme asioista ja koirista, ja jaamme tietoa eteenpäin.

Koirissa yksilöinä tärkeimmät ominaisuudet ovat terveys, hyvä luonne, rodunomaisuus ja rakenne.
Emme vaadi jalostuskoiriltamme näyttelytuloksia, toteamme itse sen rakenteen ja luonteen sopivaksi jos siltä tuntuu. Terveystutkimukset tehdään tietysti silti.

Nartuissa tärkeimpiä ominaisuuksia ovat lisäksi nuo em. emopiirteet. Jatkossa haluamme mahdollisuuksien mukaan suosia vahvaa emo-linjaa.
Nämä ovat asioita, jotka pitää olla kunnossa rodusta riippumatta. Siksi oman rodun ja omien jalostuskoirien tunteminen onkin niin tärkeää.

Tietoisesti osassa yhdistelmissä (kainkoira) pyrimme vahvistamaan riistaviettiä ja näin yritämme palauttaa kainkoirille alkuperäistä käyttötarkoitustaan, metsästystyöskentelyä. Aina se ei kyllä onnistu, myönnetään. Kaikista koirista ei enää tule metsästäviä, se on fakta.

Pyrimme löytämään toimeliaita koteja, joilla on tarjota koiralleen rakkauden lisäksi muutakin tekemistä.