Rangerin kennel - Kuulumiset

Kainkoirien rekisteröinti

Maanantai 12.8.2019 klo 13.11 - Kati

Sain kysymyksen kainkoirien rekisteröinnistä. Avaan sitä hiukan tässä..

Eli meillä Suomessahan rekisteröidään pennut Suomen Kennelliittoon joka on maailmanlaajuisen FCI:n alainen järjestö.
Kun tuomme Japanista koiria, jotka on rekisteröity siellä KKA:han (Kai Ken Aigokai) eli tuohon alkuperäiseen rekisteriinsä.

- Eri rekistereistä löydät erinomaisen kirjoituksen kennel Gekkoo No:n sivuilta tästä linkistä: https://gekkoono.weebly.com/kain-eri-rekisterit.html -

KKA ei ole FCI:n alainen rekisteri, eli joudumme tuomaan koirat Suomeen rotuunoton kautta. Rotuunotto on monivaiheinen prosessi, joka ei käy ihan kädenkäänteessä. Pääpointit siinä ovat:
- koira on väh. 15kk ikäinen
- kaksi ulkomuototuomaria katsoo koiran ja antavat lausuntonsa että se on puhdasrotuinen
- koiralla on otettu dna-tunniste
- rotuyhdistys puoltaa anomusta rekisteröidä koira
- rotujärjestö puoltaa anomusta rekisteröidä koira
- Suomen Kennelliitto rekisteröi koiran
Jokaiseen vaiheeseen on oltava oma kaavake, tai vapaamuotoinen anomus täytettynä. Voin tarvittaessa auttaa tällaisen tekemisessä jos jollakin on kyseinen prosessi edessään.

Tuon prosessin jälkeen koira otetaan SKL:n ER-rekisteriin, joka ei käytännössä eroa FI-rekisteristä muutoin, kun että esim näyttelyissä CACIB ei vahvisteta, eli koirasta ei voi tulla kansainvälistä muotovaliota.
Kolme sukupolvea ER-koiria tuottaa FI-rekisteri oikeuden.

Ja kuten pentue sivuiltamme käy ilmi, rekisteröin mahdollisuuksien mukaan pentuni myös KKA:han. Mitä se tarkoittaa?
Olen Japanin KKA:n kasvattajajäsen. Olen siis liittynyt sinne yhdistykseen, saanut kennelnimeni sinne voimaan ja saanut oman kasvattajanumeroni.
En osaa Japania niin hyvin, että pystyisin tämän kaiken itse toimittamaan, onnekseni olen löytänyt luotettavan avun/tulkin, jonka kautta hoidan kaikki koiriin(kin) liittyvät asiani Japanissa.

Ensimmäinen pentueemme (Mythicals-pentue) ei ole KKA rekisteröity, koska emälinja ei ole rekattu siellä, eli näin ollen pentuetta ei sinne saa. Molemmat vanhemmat tulee olla KKA-rekattuja jotta sen voi tehdä.

Toinen pentueemme; Leijonat sen sijaan on. Tai tätä kirjoittaessa prosessi on vielä kesken.

Rekisteröinti on melko erilainen tapahtuma kuin täällä Suomessa.
Suomessa naputtelet kaikki tiedot näppärästi itse Oma koira järjestelmän kautta sisään, yleensä jo seuraavana päivänä saat ilmoituksen että voit maksaa rekisteröintimaksut verkkopankillasi ja likimain välittömästi napsahtaa pentueen rekisteröinti näkyviin tietokantaan joka on kaikkien luettavissa ja päivän parin päästä pentujen rekkaripaperit on kannettu kotipostilaatikkoosi.
Japanissa KKA sijaitsee yhdessä pienessä toimistossa, jossa edelleenkään ei ole tietokonetta, eikä heillä ole edes www-sivuja - saati mitään tietokantaa!

Jotta saat pentueen rekattua, on tässä niputettu pääkohdat:
- KKA jäsenmaksu maksettuna (tapahtuu käteisellä tai pankkisiirrolla Japanissa)
- molemmat vanhemmat KKA rekattuja
- luonnollinen astutus
- valokuva astutuksesta, vanhemmat takamukset vastakkain
- valokuva emosta+pennuista 20vrk iässä
- valokuva emosta+pennuista 30vrk iässä
- astutuksen päivämäärä
- pentujen syntymäpäivämäärä
- pentujen sukutaulu, 5 sukupolvea, kirjoitetaan KÄSIN käyttäen kanji-merkkejä, vaikka vanhemmat onkin rekattu sinne samaan rekisteriin
- pentujen nimet, häntä ja väri *)
- rekisteröintimaksu maksetaan luonnolisesti käteisellä tai pankkisiirrolla Japanissa

*) Suomen Kennelliitto rekisteröi väriksi ainoastaan Brindle, KKA myös oikeasti sen värin. Eli värit ovat: kuro-tora (kuro=musta), chu-tora (chu=väliväri) ja aka-tora (punainen).
Hännät ovat sashi-o (sapeli/pystympi) sekä maki-o (kieppi).
Molemmat, sekä väri että hännät ovat vaikeita katsoa pienestä pennusta. Häntä on kaikilla vielä melko suora, heiluu minne sattuu jne. Pyysin apua nytkin Japanista sekä USA:sta muutamalta kokeneelta kasvattajalta, että kuinka katson sen oikeaoppisesti oikein.
Väri on hankala pennuilla, kun se muuttuu niin valtavasti aikuisuuteen mennessä ja vielä senkin jälkeen. (vrs meillä Urkki, joka on pian 6v vaihtaa väriään edelleen karvanvaihtojen yhteydessä!)

Ymmärrettävää siis on, että käytän apua/tulkkia tähän kaikkeen! :D
Tuo prosessi on jopa Japanilaisille itselleen riittävän kankea ja hankala, saati täällä muussa maassa toimivalle.

Voisihan pennut jättää rekkaamattakin sinne, ei siinä mitään väärää ole. Mutta itse haluan tehdä niin, tunnen sen jotenkin hienoksi perinteeksi, arvokkaaksi tapahtumaksi - vaikkakin kankeaksi! - ja on siitä se hyöty, että jos kuvitellaan että pentueesta joku pentu meneekin ulkomaille, on joissakin maissa suoraan KKA papereilla rekisteröinti yksinkertaisempaa heidän oman maansa rekisteriin.

Monimutkaista mutta kun nää tekee yhdessä osaavan ihmisen kanssa läpi, niin eipä se niin hankalaa olekaan.

Ajallisestihan tämä on hidasta, meillä rekisteröinti on edelleen Japanissa kesken, vaikka se on aloitettu jo heinäkuun puolivälissä.

Lopuksi kuva Misan Japanin rekkareista, hiukan erinäköiset kuin Suomalaiset.

misa_rekkarit.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kainkoira, kai ken, rekisteröinti, kasvatit, rotuunotto