Rangerin kennel - Kuulumiset

Vuosi 2019 ja ajatuksia tulevaan vuoteen

Keskiviikko 25.12.2019 klo 23.04 - Kati

Näin on saatu lahjat avattua, jouluruoat syötyä ja jonkinsortin ähkykin hankittua. On hyvä hetki istahtaa niputtamaan tämä kulunut vuosi.

Saatiin vahvistusta niin omaan laumaan kuin sijoituskoirienkin muodossa tulevaisuuden jalostustoivoja.

Helmikuussa käväisin Japanissa mutkan ja toin tuliaisina Banjon; kainkoira urospentu Waasu Finrando. Banjo jäi Helsinkiin sijoituskotiinsa Nooran ja Jeren luokse. Kodissa oli jo ennestään yksi kainkoira Dante. Pojista tuli heti erottamattomat veljekset keskenään. Ihanaa.
Banjo on luonteeltaan pidättyvämpi kuin moni muu kai, joten odottelemme kasvua ihan rauhassa. Ensi vuonna on sillä edessään rotuunotto ja terveystarkastukset. DNAnäyte otettiin heti tultuaan, ja se onkin PRA:n osalta Terve. Joten katsotaan ne loputkin tarkit ennenkuin tuumaillaan suuntaan tai toiseen.

Maaliskuussa meille tuli vahvistusta omaan laumaan kun lyhytkarvainen mäyräkoira Onerva saapui taloon Sara-seisojan työpariksi mettähommiin. Onerva tuli Leppävirralta Qenesar-kennelistä sijoitukseen.
Muutamaa kuukautta myöhemmin luultiin että menetetään Onsku, kun yhen äkin valtava nivustyrä poksahti esiin. Tyrä leikattiin ja Onsku selvisi. Sitkeää tekoa! Mutta - jalostuskäyttö oli sitten siinä. Nartulle nivustyrä on on aina riski, omalle hengelleen synnytyksessä. Ja toki perinnöllisyysasia on otettava huomioon myöskin.
Joten ensi vuonna on sterkkaus edessä.
Onsku on osoittanut jo olevansa aito mettäläinen. Luolaan pääsi jo vähän oma-alotteisesti livahtamaan turhankin ajoissa, onneksi tuli hyvin sieltä pois, supi otti siinä kyllä jo osumaa... Samoin jänisajossa on jo ääni avattu.
Ensi vuonna koittaakin sitten jo ihan tositoimet ja luolakokeet. Mainio ja hurjan vietikäs pikkupaketti!

Toukokuussa, samaan aikaan kun Suomi voitti jääkiekossa MM-kultaa, syntyi meidän toinen kai-pentue. Joten vitsikkäinä nimesimme pentueen Leijona-pentueeksi ja nimet kaikille pennuille joukkueen pelaajien mukaan.
Kaikille oli kodit jo jonossa, ja kun vain yksi narttu syntyi, jäi sinne vielä ihmisiä nuolemaan näppejään. Tuo ainokainen narttu meni sitten sijoitukseen ja jäi näin ollen omaan ohjelmaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kevään myötä alkoi myös realisoitumaan, että ei mene varmasti montaa vuotta, kun meidän Helka on ainut koira Jussin hirviporukassa. Porukan koira Sasi alkoi osoittamaan jo väsymisen merkkejä 10v iässä. Ajateltiin myös että entäs jos Helkalle sattuu jotain, ei olekaan porukassa koiraa lainkaan..
Mietittiin tähän vähän ratkaisua ja päädyttiin sitten etsimään meille toinen jämtlanninpystykorva. Narttuahan me etsittiin... Löydettiinkin oikein mieluinen yhdistelmä Oulaisista, Karahkan-kennelistä. Itse olen seuraillut Karahkan koiria "sillä silmällä" jo jonkin aikaa ja mieltynyt niiden luonteisiin ja ulkonäköön. Terveyspuoli on niillä tietysti kunnossa myös, kuten pääosin koko rodussa.
Kesäkuussa pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen kotiutui sitten se pentu, jonka piti olla narttu. Mutta tulikin Nasse-poika :)
Joka sitten valloittikin koko huushollin ensimmäisistä hetkistä lähtien. Ja on yhä edelleen jollain tapaa kaikkien meidän suosikkikoira. Aivan ihastuttavan luonteinen, niin kiltti ja hellunen koira kun ikinä vaan voi olla. Kaikki, siis aivan KAIKKI, niin ihmiset kun toiset eläimetkin on Nassen mielestä potentiaalisia Ystäviä! Ihana koira...
Metsähommat ehdittiin aloitella myös, Nasse irtaantuu jo ohjaajasta hyvin, tekee hakulenkkiä ja pienet ääninäytteet hirvillekin jo tuli annettua.
Nyt on meillä lunta jo sen verran, ettei vuoden viimeisille päiville enää treenejä tehdä.
Ensi syksynä sitten lisää.
Näyttelyissä pyörähdettiin pentukehissä jo muutaman kerran. Ensimmäinen näyttely Kajaanin pentunäyttelyssä muutaman päivän yli 5kk iässä jäi eniten mieleen. Paikalla oli 9 jämtipentua, osa liki 9kk ikäisiä. Nasse oli hienosti ROP. Esiintyi jo silloin heti kuin pro ja oli valmis rakastamaan kaikkia :D
Nasse tykkää selvästi esiintyä, joten eiköhän me ensi vuonnakin käydä kehissä pyörimässä.

Kesän myötä Terttu lähti kasvattajansa tykö tekemään pentujaan. Terttu oli siis sijoituksessa kennel Yukigunista. Pennutus meni hienosti ja Terttu oli mainio äiti-koira. 
Loppusyksystä saatiin se onneksi kotiin takaisin, ikävä ehti jo olla melkoinen. Näillä näkymin ensi vuonna odottaa Terttuakin sterkkaus, itse en aio sitä jalostukseen käyttää.
Näyttelyissä meinataan kyllä käydä, aloitetaan jo Kajaanista tammikuussa. Saa nähdä onko tyttö miten into piukeena, se kun rakastaa esiintymistä ja kehissä käymistä :)

Loppusyksystä saatiin myös omaan laumaan vielä yksi vahvistus, kun sain Japanista viestiä että ottaisinko kimppaomistukseen kai-nartun. Suvuiltaan tännekin sopiva, lonkat välikuvattu terveiksi ja luonteeltaan erittäin mukava ja sosiaalinen. Hetken raavin päätäni että noh.. Ystäväni Mirka (kennel Gekkoo No) oli menossa vierailulle ja turistina KKA erikoisnäyttelyyn ja kappas, Finnairilla oli tyhjä koirapaikkakin.. Noh, laita koira tulemaan! :)
Ja toden totta, kun Karma tuli meille - kesti sillä tasan puoli tuntia tutustua laumaan ja ottaa siitä oma paikkansa ja muut oli samaa mieltä. Uskomaton paketti!
Luonteeltaan ehkä rohkein ja avoimin pentu mitä olen kainkoirissa tavannut. Laumakäyttäytyminen on hallussa hyvin, kunnioittaa vanhempia koiria hienosti, ei ole kuitenkaan mikään "lössykkä" vaan pitää puolensa. Ei jää kyräilemään ikinä ketään jne. 
Karma tulee Sai No -kennelistä, joka on ihan legendaarinen pitkään kasvattanut kennel. Pääosin sieltä tulevat koirat on näyttelykoiria, metsästyspuolelle ei juurikaan koiria ole mennyt. Tuossa samaisessa näyttelyssä jossa Mirkakin oli nyt katsomassa, oli Karman eno ROP ja Best in Show ja Karman siskopuoli oli VSP ja RES-BIS. 
Rakenteeltaan Karma on tosi kiva, hyvä ilmeinen ja yllättävän hyvin kulmautunut narttu. Nyt 6kk iässä on runko alkanut pidentyä ja hiukan on vielä jäljellä takakorkeutta. Liike on kevyttä ja vaivatonta, mutta siitä näkyy voima ja nopeus. Ja nopeutta tuossa koirassa onkin! Jestas se pyörittää noita vanhempia koiria ihan 5-0 tuossa aidatulla pihalla :D
Isoin miinus Karmassa on sen kiipeily... se ei pysy missään ulkotarhassa jossa ei ole kattoa. Katsoin taannoin kellosta, noin 1,5sekuntia kestää maasta tarhan päälle kiivetessä aikaa.
Joten ihan vaivaton se ei ole.
Se oli välikuvattu Japanissa, luusto näytti siinä vaiheessa oikein hyvältä, samoin siitä otettiin jo siellä DNAnäyte - se on PRA:n osalta Terve.
Eli tulevaisuudessa odottaisin Karmalta jos jotakin, ehkä lupaavin tähän astisista tuonneistani. Mutta katsotaan mitä aika näyttää :)

Vanhempien koirien kanssa on käyty vaihtelevasti näyttelyissä, ei mitään suuria tuloksia, lukuunottamatta Tertun viime tammikuun Kajaanin KV-näyttelyn ensimmäistä ryhmäsijoitusta. RYP-4 - ja kyllä olin fiiliksissä ja ylpeä!

Luonnetestissä käytiin Urkin ja Misan kanssa, ei millään suurilla pisteillä, mutta käytiin kuitenkin. Ja todettiin ihan porukassa, että kyllä se Urkki on sitten loppuviimein kuitenkin ihan pehmopoika :D
Suosittelen ihmisiä oikeesti viemään näitä japsejakin sinne testiin, ei siellä koiria syödä, eikä ne siitä pilalle mene. Päinvastoin, saatatte saada itselle jotain uutta näkökanta siihen omaan koiraan kun näkee sen vähän erilaisissa olosuhteissa toimimassa.
Ja niitä pisteitä, niitä kun ei kannata tuijottaa. Nuo testit on luotu palveluskoirille alunperin ja on jämähtäneet niihin aika vahvasti.
MH-testaus vois ollakin parempi mutta siinä monella pienestikään riistaviettisellä on ongelmansa, kun koiran tulis olla kytkemättä.. Jos tuomareille on ok pitää koiraa pitkässä liinassa ohjaajassa kiinni, niin siinä tapauksessa se olis parempi.

Loppusyksystä kävi myös aavistus toteen, Jussin hirviporukan norjanharmaa Sasi jouduttiin lopettamaan. Se väsymys ja hiipuminen osottautui syöväksi, joka oli levinnyt jo isolle alalle. Joten taidettiin ihan kreivin aikaan ottaa tuo Nasse kasvamaan..
Syksy meni Helkan kanssa muutenkin niin hankalasti kun vaan voi. Se särki jo alkusyksystä jalkansa ensimmäisen kerran, ja liki jokainen mehtuupäivä päättyi verisiin tassunjälkiin. Samoin ne kolme ainokaista koetta jotka ehdittiin käymään. Oikean etujalan yhdestä varpaasta puuttui pala - joka siis aukesi sitten koko ajan vaikka näytti että se on jo kiinni.
Helkan sairasloma alkoi jo hetki sitten ja kestää loppuvuoden, eli ensi syksynä seuraavan kerran metsään.
Harmittava takaisku sille, suunnitelmana oli käydä tarvittaessa useammassa kokeessa ja haalia puuttuvat kaksi ykköstulosta käyttövalion arvosta, terveystarkit - jotka tehtiinkin; lonkat A/A ja kyynäret 0/0 - ja seuraavaan juoksuun astutus. Uroskin on valittuna; aivan huippu käyttökoira.
Noh, nyt meni näin. 
Emme näe mitään syytä astuttaa "vajailla" käyttötuloksilla narttua, vaan haluamme itse, että se on tietyllä tasolla mittaroitavana ennen jalostuskäyttöä.
Rodussa, jossa on materiaalia vaikka kuinka paljon, on tämä mahdollista ja meidän mielestä vähintäänkin suotavaa.
Joten jalostushaaveet siirtyivät vuodella.

Saran kanssa Jussi aloitti kanakoirakokeet myös. Nuorten luokan vesityö-osuus meni varsin mallikkaasti täysillä pisteillä, pelto-osuudelta ei sitten tulosta herunutkaan.
He osallistuivat myös Junkkariin jossa tulosta ei tullut kokeesta, ulkomuotoarvioinnissa sen sijaan Sara sijottui todella hienosti, 59 karkkari narttua ja Sara oli PN4. Upea saavutus!

Ensi vuonna Sarallakin on terveystarkit edessään, toivotaan että on tyttö terve.

Ensi vuosi. Ihan lähellä jo.
Meille se tietää useita terveystarkastuksia kasvateille ja tuonneille, kai-pentueita, hirvikokeita, kanakoirien kokeita, mäyräkoirien luolakokeita, näyttelyitä ja uhkasin viedä Helkan luonnetestiin :) Aktiivinen vuosi siis tulossa.

Ihanaa joulunajan jatkoa sinulle ja oikein mukavaa ensi vuotta! Tule nykäisemään hihasta ja juttelemaan kuulumisia jos näet meitä tapahtumissa :)

Ps. Päivittelin samalla hiukan kotisivuja, ylävalikon "Meistä" sivun alle syntyi pari uutta sivua, käy kurkkaamassa :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvattaja, kasvatit, tuonnit, vuositilinpäätös