Rangerin kennel - Kuulumiset

Vuosi 2022

Perjantai 30.12.2022 klo 19.32 - Kati

Taas isojen tunteiden vuosi alkaa hiipua loppuunsa. Paljon on koettu ilon hetkiä, mutta suruakin mahtuu ikävä kyllä…

Kesäkuussa jouduimme luopumaan kishu Tertusta, jokin autoimmuunisairaus vei sen nopeasti.
Elokuussa selvisi myös meillä asuneella jämti Lillalla olevan suolistossa isoja ongelmia, sillä ei imeytynyt elimistöön enää mikään, eikä ollut enää mitään tehtävissä joten omistajansa kanssa päädyttiin että Lilla siirtyy paremmille maille metsästämään…
Rankkoja hommia :(
Vilina jämti muutti Jussin äidille kotikoiraksi, kun ei sitä oikein nuo hirvet kinostele - toimii nyt mummon jalkojen lämmittäjänä ja lenkkikaverina vallan mainiosti.
Ja laumasta muutti vielä Harunakin uuteen kotiin Tampereelle.
Ensimmäistä kertaa ns eläköimme jalostuskoiran. Oli kyllä tiukka paikka...voi että. Harunahan tuli rapiat vuosi sitten aikuisena meille Italiasta (alunperin Japanista kotoisin), eikä tullut siinä vaiheessa toisten narttujen kanssa toimeen. Eikä oppinut sitä meillä ollessaankaan. Pennut tehtyään teimme päätöksen, että koira sterkataan ja sille etsitään loppuelämän eläkekoti mieluiten ainoana koirana jotta sen ei tarvitse stressaantua ja saa kaiken ansaitsemansa huomion osakseen. No, Tampereelta löytyikin koti ja Haruna siirtyi vielä ennen vuoden vaihdetta sinne omistukseen. Ihana juttu ihanalle koiralle!

Kainkoirapentueita syntyi peräti kolme, Maailmanloput-, Leppävirtalaiset- sekä OMG-pentue.
Leppävirtalaisista kaksi muutti ulkomaille; Englantiin ja Sveitsiin, kaikki muut pennut ja pentueet jäivät Suomeen.

OMG-pentueesta jäi vähän vahingossa Sylvi kotiin kasvamaan. Tuntuis olevan varsin vauhdikas ja itsepäinen tapaus! (Kuvassa Sylvi 6vkoa.)

sylvi6vkoa.JPG

Kesäkuussa järkättiin vielä Suomen Nihonken ry kesäleiri Kangaslammilla, mukana oli jälleen vain meidän kasvatteja sekä jokunen kishu vahvistus, joten päätettiin, että sama jatkossa järkätä kennelin oma kesäleiri kokonaan.

Leiriviikonloppuna järkättiin MEJÄ koe, johon meiltä osallistui Fiini ja Rilla, harmi vaan että molempia kiinnostaa enempi tuo oikea riista, joten jäljet tuomittiin kolmesti hukkaan ja taskuun pyöreät nollat. Mutta koirat pelitti kunnolla - väärälle riistalle vaan!

Syys-/lokakuun vaihteessa järkättiin uusi (metsä)treeniviikonloppu. 12hlön voimin vedettiin viikonloppu läpi, koirat pääsi kokeilemaan innostustaan niin fasaanien, supien kuin hirvienkin hajujen perässä. Koirat nautti suunnattomasti, samoin ihmiset - viimeistään ruokapöydässä kun syötiin mm. kunnon riistaruokia. Mielettömän mukava viikonloppu! Päätettiin yhdessä tuumin että syysleiristä otetaan tapa.

Kesällä Jussin naama loisti, kun Helsingistä käytiin hakemassa karkkari seisojan pentu Hiltunen. Oikein pätevä tyttö!
Hyvin on pentutreenit alkanu jo syksyn mittaan sujua, tulee kyllä mukava työ- ja toivottavasti myös koekoira.

Saran kanssa Jussilla on vuosi kulunut treenatessa, metsästäessä ja pari koekäyntiä. Varsinainen Lapin reissu jäi väliin, mutta hieman pohjoisempana Suomussalmella tuli sentään käytyä.
Sara ei käynyt yhdessäkään näyttelyssä, mutta pikku-Hiltunen käväisi messarissa ollen molempina päivinä ROP pentu ja RYP4 ja RYP3. Aikamoinen startti pönöttämishommiin!
(Kuvassa Hiltunen 5,5kk.)

hiltunen_messari.JPEG


Hirvikoirat ei paljon pönöttäneet, molemmat Helka ja Nasse huhtikuussa jalostuspäivillä ainoan kertansa.
Molemmat koirat kävi syksyn mittaan Katin kanssa jokusissa kokeissa, sen suurempaa menestystä saamatta. Syksyllä seuran ainoat hirvet kaadettiin Nasselle 2 ja Helkalle 1.

Mäykky-rintamaa vahvistettiin karkeakarvaisella Konnalla, jota odotettiin pitkään ja hartaasti.

Konnan kanssa ehdittiin kokeilla vähän jänisajoa, kettuja pääsee tsekkailemaan sitten ensi vuonna. Muutama pentunäyttely käväistiin myös, Siilinjärveltä jäi jopa RYP2 käteen! (Kuvassa Konna 5,5kk.)

konna1.jpg


Onerva käväisi kerran LUT-kokeessa ja erikoisnäyttelyssä. Muutoin menny harrasteluhommissa koko vuosi.

Kainkoirissa kasvattien omistajat ovat olleet aktiivisia jälleen. Metsästystä, MEJÄ kokeita, näyttelyitä, mätsäreitä, agilityä, noseworkiä ja mitähän kaikkea muuta. Ihan huippua miten ihmiset tykkää harrastaa koiriensa kanssa!

Pönötysmenestystäkin on tullut hienosti:

R. Mythical Minotauros
Suomen ja Ruotsin muotovalio

R. Bibbidi Bobbidi Boo
Viron voittaja 2022

R. Liian Paksu Perhoseksi
Juniorimuotovalio

R. Herra Tossavainen
Juniorimuotovalio
Helsinki Junior Winner
Pohjoismaiden Juniorivoittaja
Pohjoismaiden Voittaja

R. Pikku-Ukko
Juniorimuotovalio

R. K-Armageddon
Juniori voittaja

Kaikenmaailman tuloksista tärkeimmät on taas ollut tän vuotiset terveystarkastusten tulokset. On ilo suoda terveitä koiria - joiden kanssa on turvallista harrastaa.

Voit tutustua kaikkiin kasvattiemme terveystuloksiin täällä:  https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=RANGERIN&R=317

Itsellä ei hurjaa määrää kertynyt näyttelyitä. Karma kävi kerran —> vika SERT ja näinollen Suomen muotovalio.
Haruna kävi neljästi Suomessa ja kerran Ruotsissa —> Suomen ja Ruotsin muotovalio ja maininnan arvoinen on Ruotsin NORD-näyttelystä RYP2 sijoitus.

Tulevaisuuteen satsattiin uudella uroksella.
Tuotiin Norjasta kainkoira uros ”Besmira’s Kai JR. Like His Father” eli Pörri. Pörri muutti Kuopioon sijoitukseen ja on kyllä osoittanut olevansa mukava aktiivinen poika.

(Kuvassa Pörri ja "iso-veli" Möykky, kuvan ottanut Seppo Aho.)

porri_ja_moykky.JPG

No mutta, ajattelin kirjoitusta aloittaessani, että eihän meillä ole tapahtunut mitään…mutta onhan tuota taas yhteen vuoteen jos jotakin...

Mitäs ensi vuonna?
Ainakin pari kainkoira-pentuetta suunnitteilla, mettäkoirilla luonnollisesti metsästystä ja jokuset kokeetkin varmaan. Ehkä jokunen näyttelykin mahtuu kalenteriin.
Ja ihan jännittää jo, ehkä jopa hiukan pidemmälle matkustaminenkin pitäs mahduttaa kalenteriin - TOIVOTTAVASTI! On tässä lähivuosina ollut tuo matkustaminen vähän hankalaa kuten kaikki tiedetäänkin.

Mutta eniten toivotaan tietysti kaikille terveyttä, hyvää mieltä, rakkautta ja oikeasti mukavaa vuotta!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosi 2021 nippuun

Perjantai 28.1.2022 klo 16.12 - Kati

Jännä miten vuosi -21 tuntui jo huomattavasti normaalimmalta kuin edellinen, vaikka tilanne ei juuri parempi ole ollutkaan. Kaikkeen näköjään tottuu.
Etätyöskentely on mahdollistanut myös aikaa enempi koirien kanssa, mikä on aina hyväksi.
Oma vakavampi sairastelu toki piti minut myös kotosalla useamman kuukauden ja antoi lisähaastetta elämään.
Takana on monia hienoja onnistuneita sekä ei niin onnistuneita kokeita koirien kanssa, muutamia näyttelykäyntejä, lukuisia uinti- ja metsäreissuja, tunneittain rapsutuksia ja hellyyttä.
Koirille ihmetystä on tänä vuonna aiheuttanut myös pihaan tullut kanala.
Fasaanitarhoja on myös laajennettu ja poikasia kasvoi isoksi noin 150kpl.
Kiitollinen saanee olla eritoten siitä, että kaikki - niin ihmiset kun koiratkin, ollaan pysytty hengissä koko vuosi.
Kainkoirien kanssa vuosi toi tullessaan kaksi pientä pentuetta; Fiinin ja Danten pentue Leffa-tytöt sekä Toran ja Akiran Huvikumpulaiset.
Leffa-tytöistä toinen ikävä kyllä haudattiin juuri ennen luovutusta, sikiöaikaisen kehityshäiriön vuoksi.
Yksi vaikeimpia tekojani ikinä.
Nämä pentueet ovat mielenkiintoiset koska ovat ns ristikkäin tehty. Kasvatustyö kun on parhaimmillaan myös rodun tutkimustyötä samanaikaisesti.
Karman kanssa aloiteltiin näyttelyt ja Urkki on lähinnä merkkaillut tiluksia.
Garou on pitänyt edelleen tuvan seiniä pystyssä.
Vahvistusta riveihin haettiin Italiasta, kun aikuinen narttu Haruna saatiin tänne meille asumaan.
(Haru on yhteisomistuksessa Shigeru Katon kanssa.) Harun kanssa kokeiltiin jo pellolla fasaanihommia, hyvin tyttö nostaakin linnut, kestää ampumisen, jopa noutaakin linnun…MUTTA pientä?! haastetta on saaliin luovutuksessa - tähän asti lintu on pysynyt tiukasti suussa ja siirtynyt 100-200m metsän puolelle ja mitä luultavammin mennyt parempiin suihin - röyhtäilyn määrästä päätellen.
Kasvatit ovat voineet hyvin ja pysyneet terveenä, jotkut ovat treenailleet kuka mitäkin lajia, muutamat käyneet jokusia kertoja näyttelyissäkin vaihtelevalla menestyksellä.
Siitä olen erityisen onnellinen, ettei edelleenkään yhtäkään kodinvaihtajaa ole ilmaantunut, ja että kaikki kasvatit ovat ihanissa kodeissaan rakastettuna perheenjäseninä ja se onkin tärkeintä kaikesta.
Jämtien kanssa innostuin aloittamaan koiranohjaajana hirvimetsällä, sekä kokeissa, Nassesta saatiinkin käyttövalio neljällä kokeella.
Helkalla jäi yhtä ykköstä vaille ja pikkutytöt Vilina ja Lilla harjoittelivat jo hienosti.
Terttu-kishu kävi kokeilemassa MEJÄ voittajaluokkaa, saaden hienosti tuloksen taskuun. Ja koska Terttu on oikea ShowGirl, ilmoitin sen jälleen SSKY:n erikoisnäyttelyyn josta narttujen voitto ja VSP jäikin palkintohyllyyn.
Sara-seisojan kanssa Jussi kävi useammat KAER-kokeet, osassa onnistuen osassa ei niinkään, mutta hyvillä mielin joka kerta!
Jälleen tänäkin vuonna he kävivät myös Lapin riekkoreissun.
Sarasta on kuoriutunut monipuolinen metsästyskoira, jonka ominaisuudet vaan paranee kun ikää tulee lisää.
Onerva-mäykyn kanssa käytiin jokusia LUT-kokeita, pari näyttelyä ja käytännön töissä luolia on koluttu, joista jokunen pienpeto ylös on saatukin.
Onsku on hitsin hyvä työmyyrä joka kunnon mäyräkoiran tavoin nukkuu mieluiten peiton alla sängyssä.
Mitäs vuosi 2022 tuo tullessaan?
Toivottavasti terveyttä ja ikää koirille, terveyttä meille ihmisille. Itse en haluaisi joutua olemaan niin paljon sairaslomalla kuin edellisenä vuonna.
Uusia fasaanipoikueita varmastikin, ehkä kanalankin laajennus.
Muutama kainkoira-pentue suunnitteilla, jotain jo alulle laitettukin.
Hirvikoirien kanssa odotellaan taas syksyä että päästään koehommiin ja tietysti metsästämään.
Uusi seisojan pentu on Jussilla varattuna - sikäli että emä siellä kantavaksi tulee.
Mäykkyhommiin taitaa tulla vahvistusta myös…
Kaikenkaikkiaan tulossa taas mukava koiravuosi jota odotetaan kutkuttavin mielin.
Haluamme Jussin kanssa kiittää kaikkia kasvatinomistajia, yhteistyökumppaneita, koiriemme kasvattajia, tuomareita eri lajeissa, ystäviä sekä muuten vaan mukana kulkeneita jälleen yhdestä mukavasta vuodesta.
~ Kati

Kommentoi kirjoitusta.

Kuulumisia

Tiistai 7.9.2021 klo 10.21 - Kati

Moikka!

- pitkästä aikaa..

Kaikenmoista on ehtinyt tapahtua - mutta me ihmiset kaikki ollaan pysytty terveinä!

Koirien kanssa on olo ollut kuin päätä olis lyönyt seinään, viime keväänä kerroin Iitan kohtauksesta, joka tosiaan sitten uusi noin 3kk jälkeen, ja välittömästä siitä aloittivat epilepsialääkityksen ja ainakaan toistaiseksi ei ole kohtauksia lisää tullut. Onneksi!
Tämä tarkoitti itselleni sitä, että oletan tuon olevan epilepsiaa - jolloin sairaan koiran vanhempia ei myöskään enää jalostukseen käytetä. Eli Urkki ja Misa siirtyi "eläkkeelle" myös.
Olo oli todella murtunut, lähinnä Misan osalta... mutta minkäs teet. Joku muu ehkä oliskin käyttänyt sitä vielä, mutta itse en pysty - en halua ottaa riskiä että tuottaisin mahdollisesti uuden sairaan koiran. 
Parempi näin.

Vappuna saatiin alulle meidän Leffa-tytöt pentue, isänä Gekkoo no Kallan Kuohu ja emänä meidän Fiini. Kaikki meni hienosti kantoaikana, kävi heti selväksi että pentue tulee olemaan pieni, Fiinillä oli melkoisen pieni massukin jne.
Kaksi tyttöä syntyi 29.6. ja olivat terveen ja pontevan oloisia. Toinen chu-tora ja toinen kuro-tora. Heluna ja Mymmeli :)

Viikot vierivät, Fiini hoiti pentujaan hyvin ja kaikki oli muutenkin oikein mallikkaasti ja normaalisti. Varasin tarkkiajan 6vkon ikään. Päivää paria ennen tarkkia huomasin että musta tyttö alkoi kääntämään ranteesta toista jalkaa ja välillä ontumaan. Ontui - ei ontunut - ontui - ja taas ei...
Eläinlääkäri katsoi tarkilla jalkaa ja totesi myös ettei nyt kaikki ole aivan reilassa ja suositteli ortopedille ajanvarausta.
Koska käyttämämme ELL Jari Aho Joensuusta oli vielä lomalla, varasin ajan Helsinkiin Aistiin ja ajeltiin sinne 7vkon ikäisenä. Vietiin Fiini ja sisko-Heluna omaan kotiinsa (Heluna muutti äitinsä mukana Jennyn ja Tonin luo asumaan.) ja mentiin ortopedille.
Lääkäri katsoi jalkaa ja totesi ohhoh... otettiin sarja röntgenkuvia ja ihmeteltiin niitä yhdessä ja karu totuus paljastui; etujalkojen värttinäluut olivat epämuodostuneet eikä kiinni nivelissä lainkaan. Ei voisi korjata mitenkään.

Lääkäri oli ihmeissään kun pentu oli juossut, hyppinyt ja rallattanut niinkuin pennut tekee. Se ei vinkaissut niitä kertaakaan. Ainut oire oli tuo kääntyminen ja ontuminen.
Vika on sikiöaikainen kehityshäiriö, ei tunnettavasti perinnöllinen.
Vaihtoehtoja ei jäänyt - Mymmeliä ei herätetty enää nukutuksesta lainkaan :(
Tunne oli aivan kamala. Itkusta ei meinannut tulla loppua. 7vkoon ehtii kiintyä pentuun jo aikalailla... Taisin samoilla itkuilla itkeä kaiken muunkin epäonnen samaan syssyyn. Olo oli aivan turta monta päivää.
Vaan eteenpäin on mentävä jos meinaa jotain saada aikaiseksi.
Juhannuksena ystäväni Mari ajeli pohjoiseen astuttamaan Toraa (Gekkoo no Saanan Salaisuus) jonka olin vuokrannut seuraavaan pentueeseen.
Astutus sujui oppikirjan mukaan, isänä pennuilla on Akira (oma kasvattini ekasta pentueesta; R.Mythical Pegasos) jonka kanssa Toralla on aina synkannut tosi kivasti kun ovat jossain tavanneet.
Pennut syntyi 25.8. ja saatiin kaksi poikaa ja yksi tyttö, lisäksi tuli yksi enkeli-poika matkassa :( ..sekin suretti tottakai.
Pennut olivat kohtalaisen isoja ja TODELLA elinvoimaisia, tätä kirjoittaessa ne ovat päivän vajaa 2vkon ikäisiä. Tyttö on jo avannut silmät, pojat raottelevat vielä.
Pennut ovat mielestäni isoja - Toralla tulee maitoa aivan valtavasti!
pentu2vkoa.jpg
Pentukyselyjä tulee jatkuvasti tosi paljon, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Jono on melkoinen.. Pahoittelut siitä. Kaikkien on pakko odottaa jos tämän rotuisen mielii saada.
Mitäs muuta meillä on tehty kuin pentuja?
Terttu (kishu) käväisi korkkaamassa MEJÄ kokeissa Voittaja-luokan, saaden tuloksen, mutta pari sekoilua jäljellä jätti ykkösen vielä odottamaan. Vaan se ei haittaa! Tuo koira on jo rutkasti ylittänyt odotukset jälkihommien suhteen.
Samoissa kokeissa teki Hikka (kainkoira) debyyttinsä MEJÄ kokeisiin. Harmiksi sotkeutui riistan jäljille ja hukat merkattiin ja taskuun jäi pyöreä 0p. mutta kokemusta sitäkin enemmän. Hikka on muutenkin kunnostautunut metsästyshommissa, istunut jo monet kerrat sorsapassissa ja mikä hauskinta, se SEISOO linnut pelloilla! :)
Mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea he ehtivät koiran kanssa vielä tekemään.
Jämtit on päässeet taas metsään hirviä hakemaan, kokeita pukkaa syksyn myötä.
Jussi on käynyt Saran kanssa KAER kokeissa ja Onervaa käytettiin keväällä luolakoirien putkikokeissa usempaan kertaan.
Melko nopea selonteko kuulumisiin - mutta siis elossa ollaan! :)
Palataan taas!
Kati

Kommentoi kirjoitusta.

Tiukkoja valintoja

Maanantai 29.3.2021 klo 10.58 - Kati

Heippa!

Josko hiukan kuulumisia hiljaiselon keskeltä.

Käytiin alkuvuodesta terveystarkeilla muutaman koiran kanssa.
Nasse-jämti vajaa 2v ikää A/B lonkat, 0/0 kyynäret, silmät ja polvet terveet.
Karma-kai vajaa 2v ikää myös, B/B lonkat, 0/0 kyynäret, silmät, polvet ja sydän terveet.
Näihin erittäin tyytyväinen.
Mutta sitten pommi...taas.

Sara-seisoja vajaa 3v ikää, A/A lonkat, 1/0 kyynäret, 0/0 polvet, VA0, SP0, LTV1 selkä, silmät terveet.
Seisojien jalostustoimikunnan ohje on, ettei yhtäkään kyynärvikaista koiraa käytetä jalostukseen. Kuitenkin kyynärtutkimattomia on käytetty iät ajat reilusti.. mutta 1 kyynären käyttö ei ole ok.
Pohdimme asiaa, ja vaakakupissa negatiivisen puolella on myös lähisukulaisen epilepsiaan menehtyminen, joten päädyimme siihen, että Sara on poistettu jalostuskäytöstä.
Parempi olla satavarma kun lähteä riskillä liikenteeseen.

Mutta... joskus se katkeruus meinaa nostaa vähän päätään. Väkisin. 
Avaan tätä hieman.

Vuosia vuosia sitten, minun täysin terve, huippu käyttökoira malinois narttu, ei tullu tiineeksi useista yrityksistä huolimatta.
Kesti 5v saada ekat omat kai-pennut, koska koira ei vain tiinehtynyt, useista onnistuneista yrityksistä huolimatta.
Kishu-Tertun silmien PPM on minulle aivan liikaa.
Jämtit on yhä alkamatta koska Helkan tassuongelmat on vieneet sen jalostuskäytön kyllä mielessämme aika kauas.
Mäykyissä Onervan jalostuskäyttö meni hylkyyn jo aikaa sitten kun sillä oli 4kk iässä leikkauksen vaatinut nivustyrä eikä sellaisen jalostuskäyttö ole ok.
Bullterriereissä oletettu kantanarttu kuoli 2,5vuotiaana - toisaalta menetti kohtunsa 9kk ikäisenä ekan juoksun jälkeisen oireettoman kohtutulehduksen jälkeen..
Saksanpaimenkoirista en edes mainitse pidemmälle asioita mitä ja mitkä vaivat ja ongelmat...

Joten historiaan linjaten ei Sara ole siis poikkeus, ikävä kyllä.

Nyt olemme tilanteessa, että on jälleen yksi seinä noussut eteen.
Seuraamme Iitan (Leijona-pentueen ainut narttu) terveydentilaa.
Koira sai jonkinlaisen kohtauksen, oliko se kivusta vai epileptinen - sitä en tiedä, eikä tiedä kukaan muukaan. Verikokeiden perusteella kaikki on normaalisti. Tapahtuma on ollut tähän mennessä ainutkertainen ja on todella kädetön olo. Koira on täysin normaali oma itsensä, oli jo heti samana iltana. Kukaan ei osaa vastata.
Tein päätöksen, että suljen Iitan ulos jalostusohjelmastani, koska en tiedä mikä sillä on vialla. Vai onko mikään. Mutta en ota riskiä.
Rodussamme ei varsinaisesti ole epilepsiaa, yksittäisiä tapauksia muutamia jenkeissä, pari ollut Japanissa, Suomessa ei tiettävästi yhtäkään. Mutta onko Iitassa nyt? Vai oliko se kipukohtaus jostain? Mistä?

Nyt odottelemme ajan kulkua ja katsotaan tuleeko enää mitään.

Olen yrittänyt ottaa selvää kaikesta mahdollisesta mikä tuon olisi voinut aiheuttaa, pääsemättä oikein puusta pitkälle... turhauttaa aivan valtavasti ja kävi väkisin mielessä katkeranmakuisesti: Miksi taas jotain???

Pakko mennä asioissa eteenpäin, miettiä hyviä asioita vaikka väkisin.

Kainkoirissa olen onnekseni saanut jo neljä ihanaa pentuetta, löytänyt ihanat kodit kaikille ja kaikista koirista on kasvanut täyspäisiä koirakansalaisia.

Kasvattaminen ylipäätään ei ole helppo homma.
Teen varmasti tuhansia tunteja töitä perehtyen asioihin, vastailen ihmisten kysymyksiin, toisten ihmisten kritiikkiin, teen omia valintojani ja seison niiden takana.
Yritän tuuppia kasvatinomistajia millon mihinkäkin koiriensa kanssa. Koskien harrastuksia kuin terveystarkastuksiakin. 

Kun vastaan tulee ongelma toisensa perään, kysyy usko valtavasti lisäbuustia jostain. Aina sitä ei meinaa löytyä. Itkettää kun välitän niin kovasti. Otan itseeni ja henkilökohtaistan liian helposti asioita. Yritän kovettua ja muuttua, mutta se ei ole kovin helposti tehty, kun olet niin syvällä asioissa että tuntuu kuin sisintä revittäisiin riekaleiksi.
Sitten tulee joku pieni onnistumisen tunne, sydämellinen viesti kasvatinomistajalta tms "pikku juttu" - tuntuu kuin koko maailman päälle tulis aurinko!

Kiitos teille jotka valatte tuota hyvää energiaa ja uskoa minuunkin välillä <3

...

Menipäs diipiksi :) ...no, välillä se on sellaista. Enkä ole tottunut piilottelemaan oikeen mitään, niin miksi nytkään tekisin niin.

Pentukyselyistä.
Niitä tulee nyt jatkuvasti paljon. 

TÄLLE VUODELLE en uskalla luvata kellekään enää yhtäkään pentua. Enkä ole ihan varma uskallanko ensi vuodellekaan.
Meillä on ihania ihmisiä odottamassa pentujonossa jo lukuisia, joiden edelle en nosta ketään.
Rotu on harvinainen ja sitä on kertakaikkiaan vaan jaksettava odottaa. 

Mutta hieman kevyempään lopetukseen, KEVÄT ON TÄÄLLÄ! On ihana kuulla kun linnut sirkuttaa, eikä enää tarvitsekaan tumpata hirvittävää vällykerrosta vaatteiden alle etten aivan pakastu hengiltä ulkona.
Muistakaahan olla varovaisia lämpösten tullessa metsässä; kyykäärmeet herää myös, samoin iso vaara koirille on lämpö taas talven jälkeen. Muistakaa viilentää niitä!

Ja tietysti, koirankakkakeskusteluja odotellessa................... :)

Mukavaa kevättä kaikille!

- Kati

ps. Laitan loppuun ihanan Inarin (R. Alakazam) kuvan, hienosti neiti kehittyy ja täyttyy!
Inari_5kk.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatustyö

Vuosi 2020

Torstai 31.12.2020 klo 9.54 - Kati

Outo vuosi, kerrassaan.
Itselleni tää on ollut mahdottoman isosti tunteita herättävä, silmiä avaava ja opettavainen vuosi.
Kennelnimeni Rangerin täyttää ensi vuonna 24v. Mielestäni sen kuuluukin alkaa tulla aikuisikään ja ajatusmaailman kuuluukin jo tasaantua, teini-iän suurin "meteli ja palo" alkaa jäädä taakse ja tilalle astuu varmuus, tasaisuus ja suoraselkäisyys.
Olen mielestäni siirtynyt kasvattajana seuraavalle levelille.
Pohtinut todella paljon rotujani sekä niiden tulevaisuutta, ja tehnyt vahvempia suunnitelmia. Ja olen etenkin muuttanut ajatuksenkulkua ja prioriteetteja, tai ehkä lähinnä syventänyt niitä.
Suoritin kasvattajan jatkokurssin loppusyksystä ja sen lopputyötä ”Kennelin toimintasuunnitelma” kirjottaessa koin ns. valaistumista asian tiimoilta lisää.
Aiemmat vuodet olen laukannut näyttelyissä käyden noin 10-30 näyttelyä/vuosi.
Tälle vuodelle oli ainoat käynnit Tammikuussa Kajaani KV:ssa kishu Terttu ROP ja saksanseisoja Sara NUO ERI3 SA, ja Kuopion jalostuspäivänäyttelyssö Nasse PEK2.
Kipuilin keväällä asian kanssa ja mua harmitti tosi paljon. Mietin että mitä sitä harrastaa nyt?!
Kun kesällä olis jo päässy jonnekin näyttelyihin, en enää halunnutkaan mennä. Jotain oli jo tapahtunut. Ajatusmaailmani oli kokenut jo muutoksia.
Roduissamme ulkonäkö meinaa ottaa liikaa valtaa. Siihen kiinnitetään jopa tarpeettoman paljon huomiota, unohtaen koiran perusmerkityksen; olla ihmisen paras ystävä.
Koiriemme ns kotiominaisuudet ovat ne tärkeimmät, toki unohtamatta terveyttä, käyttöominaisuuksia ja sitä rodunomaista ulkonäköä.
Näyttelyt sen sijaan on monilla muuttuneet suorittamispaikoiksi ja tavoitellaan titteleitä hullunkiilto silmissä kyynärpäätekniikalla. Solvataan kanssakilpailijoita, tuomareista puhumattakaan. 
En pidä sellaisesta. En yhtään.
En ole mikään pintaliitäjä - en ole koskaan ollutkaan, enkä aio sellaiseksi nytkään ruveta.
Lupaan, että kerron rutkasti enemmän muita kuulumisia kuin näyttelytuloksia tästäkin eteenpäin.
Käyttöominaisuudet ovat vaarassa kadota nihonken roduilla kokonaan. Olen huolissani siitä.
Ymmärrettävää tavallaan kun kaikki ihmiset ei todellakaan metsästä, joten tietenkään koirakaan ei silloin pääse toteuttamaan tuota puolta itsessään.
Yritän kannustaa ihmisiä kuitenkin harrastamaan koirineen edes jotain niille rotutyypillistä.
Itse valitsin helpoimman tien; verijälki.
Sen treenaaminen ei paljon vaadi. Ei tarvita kokonaista treeniryhmää tms.
YouTubesta videoita iltaviihteeksi, neuvoja aiemmin treenanneilta, sääntöjen lukeminen alle, ja muutama opettavainen teksti (kerron mielelläni linkkejä!), sitten vaikka lähi S-marketista naudan verta pullossa, pyykkipoikia muutama paketti ja eiku metsään jälkiä tekemään.
Kishu Tertun kanssa aloitettiin kesällä treenit, kyseltiin apuja, kaivettiin YouTubea ja saappaat jalkaan ja verta lotraamaan. Onnekseni tuo miespuolisko innostuu liki kaikesta, niin minä käärmepelkoinen olen saanu apua tähän harrastukseen häneltä PALJON!
Elokuun alussa oli ajettu jokusia jälkiä treenimielessö ja rohjettiin ilmoittautumaan kokeisiin.
9.8. ekasta kokeesta suoraan AVO1 42p.
Toinen koe 23.9. AVO1 45p. ja siirto Voittaja-luokkaan! Itkuhan siinä pärähti...
Ensi kevättä siis odotellaan ja uusia koestartteja, tavoitteena tulevina vuosina jälki-valion arvo.
Mutta parasta tuossa kuitenkin on se, että Terttu on hyväksytty hälyryhmään, josta hälytetään siis apuja haavakkoeläimiä etsimään. Joko metsästystilanteessa haavakoksi jääneitä tai esim liikenneonnettomuudessa loukkaantuneita eläimiä.
Seisoja Sara on kehittynyt Jussin ohjauksessa huimasti tänä vuonna.
Ihailen jatkuvasti heidän yhteistyötään ja sitä synkkaa jossa he toimivat yhdessä. Ihan huikeaa!
Vuoteen mahtui muutamia Lapin riekkoreissuja, sorsan pyyntiä, pienpetojen harventamista ja tietysti kanakoirakokeita syksypuolella. Ensin AVO luokan vesitöistä elokuussa täydet 20p. ja joulukuussa ensimmäistä kertaa AVO luokan peltokokeeseen, huikeat 87p. ja siirto voittaja luokkaan.
Kyllä Jussiakin jo hymyilytti :)
Onervan-mäykyn kanssa Jussi on kokeillut vähän kaikenlaista, että millekä hyö alkais. Vahviten taitaa luolahommat kiinnostaa, loppuvuodesta ensimmäinen kettu nostettu luolasta. Ja ensimmäinen luolakoe starttikin mahtui tähän syksyyn. Ei millään kummoisilla pisteillä - mutta hyvä yritys jo!
Onsku on kyllä aikamoisen tivakka tyttö. Jännä nähdä mitä tulevat vuodet sille tuo tullessaan.
Jämteissä Helkalla epäonni jatkui. Jalat ei meinannut alkaa kestää ollenkaan, joka koe ja treenireissu päättyi ennen aikojaan kun jalat aukes. Ihan loppu vuodesta alkoi onni ja tropit suosia, jalat kesti ehyenä ja hirvijahdissa kaatokin saatiin.
Nasse poika askarteli vielä alkusyksyn, mutta näin loppuvuodesta yhtenä sunnuntaina lamppu syttyi ja poika tajusi mikä on homman nimi. Sen jälkeen on ollu kyyti kylmää, haukku raikaa 3km:n päähän ja jokaisena mehtuupäivänä on ollu hirvi edessä.
Ensimmäinen hirvenhaukkukoe kokeiltiin vielä ihan loppumetreillä 30.12. ja erinomaisilla 85,5 pisteillä lohkesi HIRV-1 tulos. Mieletön fiilis!
Sanokaa mun sanoneen, että Nassesta kuullaan vielä paljon!
Jämteihin tuli meille uusi tyttö vahvistukseksi; Vilina.
Viltsu on vahvojen käyttökoirien jälkeläinen ja odotusarvo työhommiin on tottakai myös kova. Mutta mikä mainio luonne tuolla pikkukoiralla on! Ai jukra, miten ihastuttava tyyppi. Ensi vuonna nähtäneen töissä.
Ja sitten kasvatit, tuontikoirat ja kaikkien näiden ihanat omistajat, tärkeimmät kaikista <3
Kaikki ovat selvinneet vuodesta taas hienosti. Muutamia terveystarkkeja on tehty - kiitos aktiivisuudesta!
Käyttöpuolella Turre on loistanut työhommissa kaurisjahdissa - Huippuhienoa!
Fiinin kanssa aloittivat verijälkitreenit, kevät ja kokeet mielessä - Ihan mahtavaa!! ️
Kaikki muutkin ovat toimittaneet omaa virkaansa aivan erinomaisesti.
Näyttelyrintamalla oli vähän hiljainen vuosi - niinkuin kaikilla.
Mutta erityismainintana Akira (R.Mythical Pegasos) - elokuussa sai viimeisen SERT ja valioitui sekä Suomeen että Ruotsiin samalla, ONNEA ja kiitos kun viette hienoa poikaa kehiin Suomen MVA arvon sai myös Misa, onnea kotiin! Heille jo lupasin että ei tartte käydä enää kehissä :D
Kuka Misan on nähnyt näyttelyssä, tietää syyn. Ei voi koira enempää vihata pönöttämistä kuin Misa!
Keväällä epäonni seurasi toista ja Misa sekä Hikka jäi tyhjiksi. Syksyyn oli suunniteltu Unin astutus. Yllättäen Hikka juoksi uudestaan jo ennen Unia, joten astutin sen ja kohta perään Unin. Ajattelin että josko toinen jää tyhjäksi... no eipä jäänyt!
Lokakuussa Hikka synnytti 6 pentua luonnollisesti ja kuin oppikirjan sivuilta luettuna.
6vkoa myöhemmin Uni pyöräytti 4 pentua nopeasti ja luonnollisesti.
Kaikille pennuille oli jo kodit valmiina odottamassa.
(Pentujono on nytkin olemassa jos lukiessa mietit.)
Meidän koiravuosi on ollut kaikenkaikkiaan mainio, muutamia takapakkeja poislukien.
Olen kiitollinen että kaikki on nyt terveenä ja hengissä.
Ja ehdottoman kiitollinen olen itselleni, että olen selventänyt ajatusmaailmaani itselleni valtavasti. Kiitos minä.
Ensi vuosi tuo tullessaan paljon uutta.
Tiedossa on terveystarkastuksia, uusia pentueita, kokeita vaikka missä lajeissa, ehkä joku näyttelykin. Saa nähdä.
Haluan toivottaa kaikille Hyvää uutta vuotta ja etenkin terveyttä näinä aikoina!

Kasvattien ja tuontikoiriemme omistajille KIITOS kuluneesta vuodesta, olkoon seuraava yhtä mainio, olette kaikki tärkeitä meille.
(Kuvassa Rangerin Mythical Pegasos Akira)

RangerinMythicalPegasos_valiokuva.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hikan pentue

Tiistai 27.10.2020 klo 9.23 - Kati

Moikkamoi!

Saatiin kuusi ihanaa pentua maailmaan reilu viikko sitten sunnuntaina, eli 18.10.2020.
Poikia 3 ja tyttöjä 3. Synnytys oli kuin oppikirjasta ja emo sekä pennut voi erinomaisen hyvin.
Kakarat kasvaa ja pulskistuu vauhdilla. Tänä aamuna olin jo näkevinään jollain silmän pienesti "viiruttavan" eli varmaan kohta ruvetaan näkemään niiden pienet simmut.

Meillä istuu koko perhe vuorotahtiin pentulaatikolla, on ne vaan niin ihanaa seurattavaa. Varsinkin lapset on niin innoissaan. Ulkoiluttavat emoa apuna, hellivät pentuja sekä emoa tasapuolisesti jne.
Kohta sitä virtaa sitten piisaakin kun töppöset saavat alleen.

Voit seurata pentujen kasvua meidän instagramissa @rangerinkennel nimellä, yritän postaille sinne stoorin puolelle joka päivä videoita ja kuvia kasvusta.
Koko pentue on varattu, joten voit ihan turvallisin mielin niitä ihastella :)

MsRed2020.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pennut

Pentuja!

Keskiviikko 23.9.2020 klo 9.52 - Kati

Heippa!

Niin vain syksy alkaa hiipiä taas, miten nää vuodet meneekin niin nopsaan?!
Kesä taittui kummallisissa merkeissä, ei yhtäkään näyttelyä - ei olla käyty sitten tammikuun missään näyttelyssä. Skipattiin koko 2020 niiden osalta. Hyvä niin.

Sen sijaan muutama kasvatti on käynyt, ja merkittävin sieltä on tietysti Akiran (Rangerin Mythicals Pegasos) valioituminen! Samalla Akira valioitui Ruotsiin, hurjasti onnea kotiin!

Itse ollaan aktivoiduttu enempi käyttöpuolella, ajettu verijälkeä ja aktivoitu koiria.
Terttu-kishu avasi kishujen pelin MEJÄ kokeissa, saaden suoraan hienosti 1-tuloksen 42/50pistettä.
Yritetiin saada koepaikkaa jos jonnekin, kaikki kokeet on täynnä.. Onneksi oman alueemme Itä-Suomen mäyräkoirat järjestää vielä yhden kokeen, itseasiassa tänään! - ja saatiin paikka siihen. Jännittää kovasti mutta käydään kokeilemassa. Toivottavasti tulossa oleva juoksu ei sekoita neidin päätä. Kerron kokeesta siis myöhemmin.

Mutta sitten se tärkein uutinen, MEILLE ON TULOSSA PENTUJA! Ihanaa!

Astutettiin Hikka Dantella, eli herra on oikealta nimeltään Gekkoo No Kallan Kuohu.

hikka_dante1.jpg

Dante on ihastuttava herra, hyvinkin omilla jaloillaan seisova tasapainoinen, ei turhia hötkyilevä koira. Tykkään siitä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.
Dante asuu meidän Banjon "isoveljenä" Helsingissä, ja on erittäin hyvä isoveikka.

Terveyspuoli on oikein hyvä, B/A lonkat, kyynäret+polvet+silmät+sydän terveet.

Näyttelyissä Dante on pärjännyt hienosti lyhyestä urastaan huolimatta.

dante1.jpg

Se on käynyt yhteensä viisi näyttelyä, kaikissa näyttelyissä on ollut useampi muu osallistuja, neljässä näyttelyssä se on ollut ROP, yksi niistä oli erikoisnäyttely, jossa oli jo kaikkien aikojen korkein osallistujamäärä 15 koiraa, MVA-titteliin riitti kolme ekaa näyttelyä.
Hieno koira - kaikin puolin!

Yhdistelmältä odotan aika paljon, molemmat on kivan luonteisia suht avoimia, terveitä ja touhukkaita koiria. On mukava nähdä miten pentuset sitten kasvaa.

---

Sellaisilla uutisilla tällä kertaa, palataan taas ja ihanaa syksyä kaikille!

dante_nayttelyt.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pennut,

Ei pentukesää :(

Keskiviikko 24.6.2020 klo 7.50 - Kati

Niin ne vaan lennossa muuttuu suunnitelmat. Tyhjeni todellakin kalenteri täysin..
Molemmat, sekä Hikka että Misa on ultrattu tyhjiksi.
Iso harmitus.
Eipä näille minkään voi, kokeillaan seuraavasta juoksusta uusiks.
Aina harmittaa ihmisten puolesta, jotka pitkään odottaa omaa pentua. Näissä harvinaisissa roduissa kun ei pentujakaan ole paljoa tarjolla. Totta on, että joudut punnitsemaan erityisen tarkkaan rotuvalintaasi, kun odottelet sitä omaa pentua pidempään.
Mutta harmittaa silti..

Eli syksyllä kokeillaan uudestaan, ilmoittelen sitten lähemmin.
Nyt kesä keskitytään uimiseen ja mm. verijäljen treenaamiseen - kun helteet vähän antaa periksi :)
Näyttelyt on meidän osalta aikalailla Out tänä vuonna, katsotaan lopummasta vuotta josko johonkin, mutta en oikein tiedä - en osaa oikein suhtautua vielä mitenkään tuohon korona-asiaan, täällä meillä ollaan kyllä tosi turvassa, mutta esim tuo etelä-Suomi. Noh, seuraillaan tilannetta.

Ihanaa kesää kaikille, muistakaa rapsutella niitä karvaisia kavereita paljon <3

Kommentoi kirjoitusta.

Kuulumisia

Perjantai 20.3.2020 klo 10.31 - Kati

Niin on vuosi 2020 startattu. Ja millainen vuosi tästä mahtaakaan tulla...?

Alku näytti hyvältä, kalenteri täyttyi suunnitelmista, näyttelyitä sinne ja tänne, ulkomaanmatkaa jne... PUF! Kalenteri on tyhjä ja ollaan kotikaranteenissa.
Tein yhden työmatkan Saksaan ja sen jälkeen olin viikon lomamatkalla siskoni kanssa Turkissa, siitä suoraan kotikaranteeniin eikä loppua näy.
Corona. Mihin kaikkeen tää viekään tän maailman nyt? Ahdistavaa...

Yritän kuitenkin nyt keskittyä koira-asioihin..

Pentuesuunnitelmamme on kuitenkin voimassa. Meillä on ulkomaille useampikin varaus - niiden osalta ikävä kyllä on vaikea sanoa mitään varmaa.
Kotimaan varaukset ovat silti voimassa :)

Juoksuja odotellaan niin Hikalle kuin Misallekin, joka teki hämypäivät jo tuossa tovi sitten - mutta äh...olis pitäny luottaa jo aiempiin vuosiin eikä uskoa sen ensimmäisiä merkkejä.
Tulee kun on tullakseen, niinhän se menee :)

Hiukan jännittää tuleeko tyttöjen juoksut yhtäaikaa, vietetäänkö meillä oikein tuplasti vauva-arkea vai saataisko ne peräkkäin? Samapa tuo, itse työskentelen pääosin nyt kotoa käsin joten koirien kanssa on myös aikaa olla enempi. Samoin Jussi, tekee kokonaan etätöitä. Joten täällä ollaan!

Näyttelykalenteri tyhjentyi niinkuin kaikilla muillakin, sen sijaan syksy näyttää hyvinkin kiireiseltä. Katsotaan ennättääkö kaikkiin sitten menemään. Nyt keskitytään sitten lenkkeilemään metsissä ja täällä syrjäseuduilla jossa ei törmää toisiin ihmisiin lainkaan. Onneksi asutaan näin korvessa.

Terveystutkimustuloksia alkaa tipahdella meidänkin osalta, kun lopultakin koirat on siinä iässä että niitä sinne viedään.
Hikka kävi tarkeilla loistavin tuloksin; A/A lonkat, 0/0 kyynäret sekä polvet, silmät terveet. Ja dna testihän Hikalta on otettu jo aiemmin, PRA:n osalta Hikka on Terve.
Urkki kävi "määräaikaishuollossa" ja kaikki oli kunnossa, silmätarkki tehtiin myös ja yhä on ukkelilla terveet silmät. Ikä alkaa pikkusen näkyä, lähinnä käytöksen rauhoittumisella entisestään ja harmaana värinä naamassa. Melkosen symppis pappa siitä on tulossa <3
R.M. Minotauros eli Mihka kävi juuri eilen tarkeilla myös, polvet on jo virallisena 0/0 ja luustotuloksia odotellaan vielä. Näin kuvat ja siisteiltä näytti. Julkaisen tulokset ja kuvat meidän facesivulla kun ne tulevat. Sydän ja silmät tarkataan myöhemmin, kun osuu tarkkipäivä heidän kulmilleen pohjoisessa. Luonnollisestikaan ei nyt poikkeustilan vuoksi tarvitse ajella mihinkään kauas.

Lopuksi vielä..
Kaivelin tuossa koirien valokuvia, ja törmäsin Maya-vainaan kuviin. Olen ennenkin sanonut, että kylläpä meidän Fiini muistuttaa mummoaan..oheisena kuva noista koirista. En liene ihan väärässä..? Kuvakulma jos olisi sama, olis tytöissä hurjasti samaa.

Pysykää ihmiset nyt kotona niin saadaan tää tauti talttumaan, päästään taas kulkemaan ja harrastamaan <3

fiini_maya.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, terveys, näyttely,

Vuosi 2019 ja ajatuksia tulevaan vuoteen

Keskiviikko 25.12.2019 klo 23.04 - Kati

Näin on saatu lahjat avattua, jouluruoat syötyä ja jonkinsortin ähkykin hankittua. On hyvä hetki istahtaa niputtamaan tämä kulunut vuosi.

Saatiin vahvistusta niin omaan laumaan kuin sijoituskoirienkin muodossa tulevaisuuden jalostustoivoja.

Helmikuussa käväisin Japanissa mutkan ja toin tuliaisina Banjon; kainkoira urospentu Waasu Finrando. Banjo jäi Helsinkiin sijoituskotiinsa Nooran ja Jeren luokse. Kodissa oli jo ennestään yksi kainkoira Dante. Pojista tuli heti erottamattomat veljekset keskenään. Ihanaa.
Banjo on luonteeltaan pidättyvämpi kuin moni muu kai, joten odottelemme kasvua ihan rauhassa. Ensi vuonna on sillä edessään rotuunotto ja terveystarkastukset. DNAnäyte otettiin heti tultuaan, ja se onkin PRA:n osalta Terve. Joten katsotaan ne loputkin tarkit ennenkuin tuumaillaan suuntaan tai toiseen.

Maaliskuussa meille tuli vahvistusta omaan laumaan kun lyhytkarvainen mäyräkoira Onerva saapui taloon Sara-seisojan työpariksi mettähommiin. Onerva tuli Leppävirralta Qenesar-kennelistä sijoitukseen.
Muutamaa kuukautta myöhemmin luultiin että menetetään Onsku, kun yhen äkin valtava nivustyrä poksahti esiin. Tyrä leikattiin ja Onsku selvisi. Sitkeää tekoa! Mutta - jalostuskäyttö oli sitten siinä. Nartulle nivustyrä on on aina riski, omalle hengelleen synnytyksessä. Ja toki perinnöllisyysasia on otettava huomioon myöskin.
Joten ensi vuonna on sterkkaus edessä.
Onsku on osoittanut jo olevansa aito mettäläinen. Luolaan pääsi jo vähän oma-alotteisesti livahtamaan turhankin ajoissa, onneksi tuli hyvin sieltä pois, supi otti siinä kyllä jo osumaa... Samoin jänisajossa on jo ääni avattu.
Ensi vuonna koittaakin sitten jo ihan tositoimet ja luolakokeet. Mainio ja hurjan vietikäs pikkupaketti!

Toukokuussa, samaan aikaan kun Suomi voitti jääkiekossa MM-kultaa, syntyi meidän toinen kai-pentue. Joten vitsikkäinä nimesimme pentueen Leijona-pentueeksi ja nimet kaikille pennuille joukkueen pelaajien mukaan.
Kaikille oli kodit jo jonossa, ja kun vain yksi narttu syntyi, jäi sinne vielä ihmisiä nuolemaan näppejään. Tuo ainokainen narttu meni sitten sijoitukseen ja jäi näin ollen omaan ohjelmaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kevään myötä alkoi myös realisoitumaan, että ei mene varmasti montaa vuotta, kun meidän Helka on ainut koira Jussin hirviporukassa. Porukan koira Sasi alkoi osoittamaan jo väsymisen merkkejä 10v iässä. Ajateltiin myös että entäs jos Helkalle sattuu jotain, ei olekaan porukassa koiraa lainkaan..
Mietittiin tähän vähän ratkaisua ja päädyttiin sitten etsimään meille toinen jämtlanninpystykorva. Narttuahan me etsittiin... Löydettiinkin oikein mieluinen yhdistelmä Oulaisista, Karahkan-kennelistä. Itse olen seuraillut Karahkan koiria "sillä silmällä" jo jonkin aikaa ja mieltynyt niiden luonteisiin ja ulkonäköön. Terveyspuoli on niillä tietysti kunnossa myös, kuten pääosin koko rodussa.
Kesäkuussa pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen kotiutui sitten se pentu, jonka piti olla narttu. Mutta tulikin Nasse-poika :)
Joka sitten valloittikin koko huushollin ensimmäisistä hetkistä lähtien. Ja on yhä edelleen jollain tapaa kaikkien meidän suosikkikoira. Aivan ihastuttavan luonteinen, niin kiltti ja hellunen koira kun ikinä vaan voi olla. Kaikki, siis aivan KAIKKI, niin ihmiset kun toiset eläimetkin on Nassen mielestä potentiaalisia Ystäviä! Ihana koira...
Metsähommat ehdittiin aloitella myös, Nasse irtaantuu jo ohjaajasta hyvin, tekee hakulenkkiä ja pienet ääninäytteet hirvillekin jo tuli annettua.
Nyt on meillä lunta jo sen verran, ettei vuoden viimeisille päiville enää treenejä tehdä.
Ensi syksynä sitten lisää.
Näyttelyissä pyörähdettiin pentukehissä jo muutaman kerran. Ensimmäinen näyttely Kajaanin pentunäyttelyssä muutaman päivän yli 5kk iässä jäi eniten mieleen. Paikalla oli 9 jämtipentua, osa liki 9kk ikäisiä. Nasse oli hienosti ROP. Esiintyi jo silloin heti kuin pro ja oli valmis rakastamaan kaikkia :D
Nasse tykkää selvästi esiintyä, joten eiköhän me ensi vuonnakin käydä kehissä pyörimässä.

Kesän myötä Terttu lähti kasvattajansa tykö tekemään pentujaan. Terttu oli siis sijoituksessa kennel Yukigunista. Pennutus meni hienosti ja Terttu oli mainio äiti-koira. 
Loppusyksystä saatiin se onneksi kotiin takaisin, ikävä ehti jo olla melkoinen. Näillä näkymin ensi vuonna odottaa Terttuakin sterkkaus, itse en aio sitä jalostukseen käyttää.
Näyttelyissä meinataan kyllä käydä, aloitetaan jo Kajaanista tammikuussa. Saa nähdä onko tyttö miten into piukeena, se kun rakastaa esiintymistä ja kehissä käymistä :)

Loppusyksystä saatiin myös omaan laumaan vielä yksi vahvistus, kun sain Japanista viestiä että ottaisinko kimppaomistukseen kai-nartun. Suvuiltaan tännekin sopiva, lonkat välikuvattu terveiksi ja luonteeltaan erittäin mukava ja sosiaalinen. Hetken raavin päätäni että noh.. Ystäväni Mirka (kennel Gekkoo No) oli menossa vierailulle ja turistina KKA erikoisnäyttelyyn ja kappas, Finnairilla oli tyhjä koirapaikkakin.. Noh, laita koira tulemaan! :)
Ja toden totta, kun Karma tuli meille - kesti sillä tasan puoli tuntia tutustua laumaan ja ottaa siitä oma paikkansa ja muut oli samaa mieltä. Uskomaton paketti!
Luonteeltaan ehkä rohkein ja avoimin pentu mitä olen kainkoirissa tavannut. Laumakäyttäytyminen on hallussa hyvin, kunnioittaa vanhempia koiria hienosti, ei ole kuitenkaan mikään "lössykkä" vaan pitää puolensa. Ei jää kyräilemään ikinä ketään jne. 
Karma tulee Sai No -kennelistä, joka on ihan legendaarinen pitkään kasvattanut kennel. Pääosin sieltä tulevat koirat on näyttelykoiria, metsästyspuolelle ei juurikaan koiria ole mennyt. Tuossa samaisessa näyttelyssä jossa Mirkakin oli nyt katsomassa, oli Karman eno ROP ja Best in Show ja Karman siskopuoli oli VSP ja RES-BIS. 
Rakenteeltaan Karma on tosi kiva, hyvä ilmeinen ja yllättävän hyvin kulmautunut narttu. Nyt 6kk iässä on runko alkanut pidentyä ja hiukan on vielä jäljellä takakorkeutta. Liike on kevyttä ja vaivatonta, mutta siitä näkyy voima ja nopeus. Ja nopeutta tuossa koirassa onkin! Jestas se pyörittää noita vanhempia koiria ihan 5-0 tuossa aidatulla pihalla :D
Isoin miinus Karmassa on sen kiipeily... se ei pysy missään ulkotarhassa jossa ei ole kattoa. Katsoin taannoin kellosta, noin 1,5sekuntia kestää maasta tarhan päälle kiivetessä aikaa.
Joten ihan vaivaton se ei ole.
Se oli välikuvattu Japanissa, luusto näytti siinä vaiheessa oikein hyvältä, samoin siitä otettiin jo siellä DNAnäyte - se on PRA:n osalta Terve.
Eli tulevaisuudessa odottaisin Karmalta jos jotakin, ehkä lupaavin tähän astisista tuonneistani. Mutta katsotaan mitä aika näyttää :)

Vanhempien koirien kanssa on käyty vaihtelevasti näyttelyissä, ei mitään suuria tuloksia, lukuunottamatta Tertun viime tammikuun Kajaanin KV-näyttelyn ensimmäistä ryhmäsijoitusta. RYP-4 - ja kyllä olin fiiliksissä ja ylpeä!

Luonnetestissä käytiin Urkin ja Misan kanssa, ei millään suurilla pisteillä, mutta käytiin kuitenkin. Ja todettiin ihan porukassa, että kyllä se Urkki on sitten loppuviimein kuitenkin ihan pehmopoika :D
Suosittelen ihmisiä oikeesti viemään näitä japsejakin sinne testiin, ei siellä koiria syödä, eikä ne siitä pilalle mene. Päinvastoin, saatatte saada itselle jotain uutta näkökanta siihen omaan koiraan kun näkee sen vähän erilaisissa olosuhteissa toimimassa.
Ja niitä pisteitä, niitä kun ei kannata tuijottaa. Nuo testit on luotu palveluskoirille alunperin ja on jämähtäneet niihin aika vahvasti.
MH-testaus vois ollakin parempi mutta siinä monella pienestikään riistaviettisellä on ongelmansa, kun koiran tulis olla kytkemättä.. Jos tuomareille on ok pitää koiraa pitkässä liinassa ohjaajassa kiinni, niin siinä tapauksessa se olis parempi.

Loppusyksystä kävi myös aavistus toteen, Jussin hirviporukan norjanharmaa Sasi jouduttiin lopettamaan. Se väsymys ja hiipuminen osottautui syöväksi, joka oli levinnyt jo isolle alalle. Joten taidettiin ihan kreivin aikaan ottaa tuo Nasse kasvamaan..
Syksy meni Helkan kanssa muutenkin niin hankalasti kun vaan voi. Se särki jo alkusyksystä jalkansa ensimmäisen kerran, ja liki jokainen mehtuupäivä päättyi verisiin tassunjälkiin. Samoin ne kolme ainokaista koetta jotka ehdittiin käymään. Oikean etujalan yhdestä varpaasta puuttui pala - joka siis aukesi sitten koko ajan vaikka näytti että se on jo kiinni.
Helkan sairasloma alkoi jo hetki sitten ja kestää loppuvuoden, eli ensi syksynä seuraavan kerran metsään.
Harmittava takaisku sille, suunnitelmana oli käydä tarvittaessa useammassa kokeessa ja haalia puuttuvat kaksi ykköstulosta käyttövalion arvosta, terveystarkit - jotka tehtiinkin; lonkat A/A ja kyynäret 0/0 - ja seuraavaan juoksuun astutus. Uroskin on valittuna; aivan huippu käyttökoira.
Noh, nyt meni näin. 
Emme näe mitään syytä astuttaa "vajailla" käyttötuloksilla narttua, vaan haluamme itse, että se on tietyllä tasolla mittaroitavana ennen jalostuskäyttöä.
Rodussa, jossa on materiaalia vaikka kuinka paljon, on tämä mahdollista ja meidän mielestä vähintäänkin suotavaa.
Joten jalostushaaveet siirtyivät vuodella.

Saran kanssa Jussi aloitti kanakoirakokeet myös. Nuorten luokan vesityö-osuus meni varsin mallikkaasti täysillä pisteillä, pelto-osuudelta ei sitten tulosta herunutkaan.
He osallistuivat myös Junkkariin jossa tulosta ei tullut kokeesta, ulkomuotoarvioinnissa sen sijaan Sara sijottui todella hienosti, 59 karkkari narttua ja Sara oli PN4. Upea saavutus!

Ensi vuonna Sarallakin on terveystarkit edessään, toivotaan että on tyttö terve.

Ensi vuosi. Ihan lähellä jo.
Meille se tietää useita terveystarkastuksia kasvateille ja tuonneille, kai-pentueita, hirvikokeita, kanakoirien kokeita, mäyräkoirien luolakokeita, näyttelyitä ja uhkasin viedä Helkan luonnetestiin :) Aktiivinen vuosi siis tulossa.

Ihanaa joulunajan jatkoa sinulle ja oikein mukavaa ensi vuotta! Tule nykäisemään hihasta ja juttelemaan kuulumisia jos näet meitä tapahtumissa :)

Ps. Päivittelin samalla hiukan kotisivuja, ylävalikon "Meistä" sivun alle syntyi pari uutta sivua, käy kurkkaamassa :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvattaja, kasvatit, tuonnit, vuositilinpäätös

Näyttelyvuoden päätös

Tiistai 10.12.2019 klo 9.40 - Kati

Näin on saatu jälleen yksi näyttelyvuosi päätökseen.
Viime viikonloppu vierähti taas Messukeskuksen näyttelyissä Helsingissä.
Mukana meillä oli saksanseisoja Sara, jämtipentu Nasse ja kyytiläisenä kaipentu Iita omistajansa kanssa.

Lauantaina oli Helsinki Winner josta Sara otti tiukalta norjalaiselta tuomarilta NUO ERI1 ilman SA:ta. Sunnuntaina Voittajassa sama linja jatkui Romanialaisen tuomarin syynissä; NUO ERI1 ilman SA:ta. Molemmat tuomarit pitivät Saraa rakenteeltaan ja turkiltaan erinomaisena, mutta liian kevyenä ja hoikkasena.
Nasse oli pentunäyttelyn puolella, juuri ja juuri 7kk täyttäneenä siirtyi "isojen pentujen" luokkaan, lauantaina PEK2 KP ja sunnuntaina PEK2 ilman kp:ta - pitää miehistyä vielä.
Iita oli lauantaina PPEK2 ilman kp:ta, ei tykännyt näyttää hampaitaan ja muutoinkin kekkuloi vähän oman mielensä mukaan, sunnuntaina käytös oli jo parempaa ja sijoitus sama 2 mutta KP:n kanssa.

Olen oikein tyytyväinen viikonloppuun, pelkäsin ettei pennut jaksa koko viikonloppua mutta hienosti vetivät! Olen niistä hurjan ylpeä <3

Isot onnittelut Gekkoo No kenneliin pentujen menestyksestä! Ihana ryhmä oli kasassa.

Oli taas ihana tavata ihmisiä ympäri Suomen. Monia tuttuja tulee nähtyä vain jossain näyttelyissä, usein vasta messarissa joten olikin jo ikävä. 
Uusia tulevia pennunottajia tavattiin myös - sekin oli oikein mukavaa. Toivottavasti ensi vuonna olette samoissa tunnelmissa sitten mukana.
Myöskin joka vuotinen dinneri kasvattaja+kasvattiporukalla. Ollaan jo monta vuotta menty oman tiimin kesken syömään lauantai-iltana ja vietetty aikaa yhdessä. Ihana perinne!
Nyt meitä istui jo 17henkeä saman pöydän ympärillä, se on kyllä ihana juttu.

Palaan vielä tänä vuonna kertomaan koko vuoden niputettuna, ikäänkuin vuositilinpäätöksenä. Mukavaa pikkujouluaikaa kaikille :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, terveys, näyttely,

Pennut kasvaa isoiksi

Perjantai 18.10.2019 klo 15.08 - Kati

Syksyssä mennään jo pitkällä, äkkiä se aika kulkee..
Pikaiset kuulumiset täältäkin, hengissä ollaan!

Metsästyshommat on läppäkorvien ja jämtien kanssa tätä päivää ja kaikki ovat elementissään.

Pyysin Leijona-pentujen omistajilta kuvia pennuista ja hämmästyin itsekin tuosta yhdennäköisyydestä mikä näissä oli. 
Misa periyttää hyvin vahvasti itseään, niin luonteen kuin ulkonäönkin puolesta. Jännä nähdä jatkuuko kehitys samanlaisena, tähän asti ainakin kaikki on erittäin lupaavan oloisia. Tyypit on kuvissa rapiat 4kk ikäisiä.

R_Leijonat_vajaa_5kk.jpg

Saan jatkuvasti paljon pentukyselyjä, ensi vuodelle on tosiaan pentueita suunnitteilla. Varauksia on melko paljon - kyselyitä vielä enemmän. Laita soittaen tai sähköpostia niin kerron pentueista enemmän.

Mukavaa lokakuun loppua kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pennut, kasvatit, kainkoira

Kuulumisia

Keskiviikko 21.8.2019 klo 15.23 - Kati

Arki rullaa kiireisenä meilläkin, koirien treenaus saatu täyteen vauhtiin kun eilen 20.8. sai taas päästää mettäkoirat irti. Voi sitä riemua kun Helka pääsi luvan kanssa metsään!
20min hakemista ja ensimmäinen hirvi oli haukussa. Kilometrejä päivään kertyi rapiat 20 ja mikä parasta, koira tuli Jussille jopa muutamaan kertaan käymäänkin. Viime vuoden kokeissa(-kin) ongelmana ollut tuo en-tule-en-anna-kiinni meininki. No, jospa se olis paranemaan päin, sormet ristiin!
Eilen alkoi myös sorsastus klo12 ja Jussi olikin valmiina passissa Saran kanssa, ja klo12.06 hällä oli ensimmäinen sorsa noudettuna käsissään. Sara on kehittynyt hurjasti ja näyttäisi olevan ihan täysin pelaava noutaja myös. Hieno homma!

saran_eka_sorsa.jpg

Viime viikonloppu oli koirailuhommia täynnä.
Lauantaina käytiin Kuopiossa Saloilla ja Soitimilla ryhmänäyttelyssä Helkan ja Saran kanssa. Näyttely oli yksi parhaiten järjestetyistä näyttelyistä ikinä, kiitos!
Kaikki pelasi niinkuin kuului, kaikkialla oli vain ystävällisiä ihmisiä ja näyttelypaikkana Rauhalahden leirintäalue on ihan vertaansa vailla.

Jämteissä tuomarina oli Ruotsalaisen Esa, tiukka ja vaativa, kuten aina (tykkään!), 15 narttua joista 4 SA:ta. Helka oli ainut käyttöluokassa - jota vähän ihmettelinkin, ja sai niukin naukin suht karvattomana SA:n ja siitä PN4 sijalle. Sai olla siis tyytyväinen.

Saksanseisojissa tuomarina tiukka Joanna Pronin. 6 esitettyä urosta kaikkea HYL - ERI asteikolta jaettuna ja ainoastaan 1 SA.
Narttuja oli 8 ja samoin hylsystä ERIin jaettu ja ainoastaan 1 SA.
Sara esiintyi kauniisti vielä junnuluokassa Vilman sitä juoksuttaessa. Tuloksena EH.
Leppoisa mukava päivä, paikkana huikea kun lapsetkin sai paljon tekemistä.

Sunnuntaina käytiin Urkin ja Misan kanssa luonnetestissä. Viime vuonna vein samoille tuomareille (Lea Kilpeläinen ja Tapio Knuutinen) kishu Tertun. Sain jälleen kiitosta, että vein näitä "harvinaisia eri rotuisia" joita kumpikaan tuomari ei ollut ennestään edes nähnyt, saati tavannut tahi testannut.
Tuomarit kysyivät mitä "kummallista" aion ensi vuonna tuoda? ...lupasin vielä jämtlanninpystykorvan! :D

Juteltiin tuomareiden kanssa pitkään kainkoirista, ja ylipäätään japanilaisista roduista, tuumailtiin luonnetestin eroavuutta MH luonnekuvaukseen, joka kaiken kaikkiaan saattaisi olla näille roduille parempi vaihtoehto - sikäli jos tuomari antaa luvan suorittaa osa-alueet liinaan kytkettynä. Riistaviettiselle koiralle saattaa olla vaikea paikka pysytellä läsnä ilman kytkentää..
Jo testin alkuun tuomarit muistuttivat ettei kokonaispistemäärää toinna tuijottaa, jonka itse tiedänkin jo entuudestaan tutuksi.

Pyysin kertomaan Nihonken väelle terveisiä, niin Lea sanoikin että "Testatkaa niitä koirianne, älkää välittäkö pisteistä vaan menkää avoimin mielin katsomaan mitä koirat tekee. Näin pikkuhiljaa alatte saada dataa näistäkin roduista ja tieto lisääntyy, myös tuomareilla. Nämä antaa teille omistajille/harrastajille että kasvattajille hyvää tietoa koirista. Käyttäkää myös siellä MH kuvauksissa. Rohkeasti vaan kaikkialle mukaan!"
Oma toiveeni on myös, että ihmiset veisivät rohkeasti koiria testeihin, kuvaisivat ja jakaisivat vaikkei ne välttämättä mitään ideaaleja suorituksia olisikaan. 

Meille testi ainakin antoi vahvistusta niihin asioihin, mitä jo tiedettiinkin. Oikeastaan mitään yllättävää ei tullut - Urkin kohdalla lähinnä positiivisena koin sen, ettei se koira olekaan niin kovis kun on antanut ymmärtää. Ja Jussin merkitys Urkin maailmassa on todellakin niin iso kuin olen kuvitellutkin olevan. Se näkyi läpi koko testin.
Urkkia on moitittu jos milläkin sanoilla, mutta nyt tuolla ääritilanteessa koira osoitti olevansa "aivan tervepäinen" alkukantainen koira, joka pakenee ennemmin kuin hyökkää. Se ei nouse ihmistä vastaan pientä ilmoitustaan lukuunottamatta mitenkään. Meille se oli todella hyvä tieto ja olen siihen tyytyväinen.

Molemmista paistoi läpi yksi "perus kainkoira" piirre; pitkä muisti. Se tekee koirasta pehmeän. Normaalisti pehmeää koiraa on helppo kouluttaa, mutta näissä lisämausteen tuo se miellyttämisenhalun puute..ei aina helpoin yhdistelmä.

Urkkia mietin etukäteen että mitähän tästä tulee. Vaihtoehtoja ajattelin olevan kaksi. Joko se mahtailee kylmänviileesti kaiken läpi ollen todella puolustuskannalla, tai sitten sillä iskee ns. kakki pöksyyn. 
Ensimmäisen kerran koko koiran liki 6v eliniän aikana se turvautui ihmiseen, eli Jussiin joka sen testiin vei. Tavallaan oli hienoa nähdä, missä pisteessä sen kantti loppuu. Kotireviirillään se on aina mahtava, itsevarma johtaja. Ja nyt, kun se tuotiin täysin vieraaseen ympäristöön, vieraiden ihmisten ja asioiden eteen, sille iski rajat vastaan. Jussi turvanaan se suoriutui loppuun asti ja piti itsensä suhteellisen hyvin kasassa, vaikka aluksi kelkalla jo tuntuikin että mitähän tästä tulee...
Pimeä huone ei tietenkään näy videolla, siellä Urkki oli haistellut itsensä Jussin tykö normisti.
Merkkaamisvimmaansa se ei tosin unohtanut hetkeksikään testinkään aikana. Sen voi jokainen videolta todeta :D

Nyt muutama päivä testin jälkeen sen asenne on minun mielestäni erilainen. Se on huomattavan kohteliaan oloinen, rento ja rauhallinen. Ehkä sillä oli hiukan epäselvää, pitääkö sen liidata ihmisetkin...mene ja tiedä.

Misa suoriutui omalla tyylillään aina tynnyrille saakka, jonka aiheuttama säikähdys oli sille liikaa. Testiä ennen mikään pauke tms ei ole aiheuttanut ongelmaa, nyt viimeisenä testatut laukauksetkin meni luultavasti "tynnyri-shokkiin".
Pimeässä huoneessa Misa pisti lekkeriksi, se juoksenteli häntä heiluen huoneessa, hyppäsi Lauran viereiselle tuolille ja katsoi Lauraa että noh, mitäs sitten :D

Molempien papereista ehdottomasti tärkeimmäksi koin kohdan Luoksepäästävyys, Urkki ”luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen” ja Misa ”Hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin”.
Hermorakenteen osalta Urkki kuormittui testin edetessä ja läähätteli lopussa; ”Hermostunein pyrkimyksiin” ja Misan loppu-osan kuormitus heitti kokonaisuuden miinukselle ”Vähän hermostunut”.
Taisteluhalu molemmilla hyvin perus japsityylinen-en koske vieraisiin leluihin yök!; Urkilla ”Riittämätön” ja Misalla ”Pieni”.
Terävyyden osalta (terävyys on ominaisuus, joka saa koiran reagoimaan aggressiivisesti sen tuntiessa itsensä uhatuksi) kumpikaan ei osoittanut lainkaan terävyyttä - jonka itse näen näin pidättyväisillä koirilla hyväksi asiaksi.

Testin viimeisenä osiona on ammunta - ei suinkaan koiran ammunta :D vaan laukauspelottomuuden testaus.
Urkki oli Laukausvarma ja Misa laukausaltis (ei ole kuullut paukkuja ennen).

Kokonaispisteitä kun katsotaan ei niillä juhlita, mutta lomake kannattaakin lukea tarkemmin.
Urkki +31p ja Misa juuri ja juuri + puolella +1p.
Molemmat saisivat uusia testin mutta en näe siihen mitään syytä. Testi kertoi itselle jo asiat jotka halusinkin tietää näistä koirista.

Voit katsella molempien videot oheisista linkeistä (avaa Youtube niin video on koko ruudun kokoinen), videot on melko pitkiä ja lopussa on tuomareiden arvostelukommentoinnit myös.

Urkin testivideo

Misan testivideo

Lopuksi myös kuvat molempien arvostelupapereista.

Laittakaa ihmeessä viestiä jos jokin jäi askarruttamaan, kerron mielelläni lisää näistä :)

urkki_lte_arvostelu.jpg

misa_lte_arvostelu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kainkoira, kai ken, luonnetesti, näyttelytulokset

Kainkoirien rekisteröinti

Maanantai 12.8.2019 klo 13.11 - Kati

Sain kysymyksen kainkoirien rekisteröinnistä. Avaan sitä hiukan tässä..

Eli meillä Suomessahan rekisteröidään pennut Suomen Kennelliittoon joka on maailmanlaajuisen FCI:n alainen järjestö.
Kun tuomme Japanista koiria, jotka on rekisteröity siellä KKA:han (Kai Ken Aigokai) eli tuohon alkuperäiseen rekisteriinsä.

- Eri rekistereistä löydät erinomaisen kirjoituksen kennel Gekkoo No:n sivuilta tästä linkistä: https://gekkoono.weebly.com/kain-eri-rekisterit.html -

KKA ei ole FCI:n alainen rekisteri, eli joudumme tuomaan koirat Suomeen rotuunoton kautta. Rotuunotto on monivaiheinen prosessi, joka ei käy ihan kädenkäänteessä. Pääpointit siinä ovat:
- koira on väh. 15kk ikäinen
- kaksi ulkomuototuomaria katsoo koiran ja antavat lausuntonsa että se on puhdasrotuinen
- koiralla on otettu dna-tunniste
- rotuyhdistys puoltaa anomusta rekisteröidä koira
- rotujärjestö puoltaa anomusta rekisteröidä koira
- Suomen Kennelliitto rekisteröi koiran
Jokaiseen vaiheeseen on oltava oma kaavake, tai vapaamuotoinen anomus täytettynä. Voin tarvittaessa auttaa tällaisen tekemisessä jos jollakin on kyseinen prosessi edessään.

Tuon prosessin jälkeen koira otetaan SKL:n ER-rekisteriin, joka ei käytännössä eroa FI-rekisteristä muutoin, kun että esim näyttelyissä CACIB ei vahvisteta, eli koirasta ei voi tulla kansainvälistä muotovaliota.
Kolme sukupolvea ER-koiria tuottaa FI-rekisteri oikeuden.

Ja kuten pentue sivuiltamme käy ilmi, rekisteröin mahdollisuuksien mukaan pentuni myös KKA:han. Mitä se tarkoittaa?
Olen Japanin KKA:n kasvattajajäsen. Olen siis liittynyt sinne yhdistykseen, saanut kennelnimeni sinne voimaan ja saanut oman kasvattajanumeroni.
En osaa Japania niin hyvin, että pystyisin tämän kaiken itse toimittamaan, onnekseni olen löytänyt luotettavan avun/tulkin, jonka kautta hoidan kaikki koiriin(kin) liittyvät asiani Japanissa.

Ensimmäinen pentueemme (Mythicals-pentue) ei ole KKA rekisteröity, koska emälinja ei ole rekattu siellä, eli näin ollen pentuetta ei sinne saa. Molemmat vanhemmat tulee olla KKA-rekattuja jotta sen voi tehdä.

Toinen pentueemme; Leijonat sen sijaan on. Tai tätä kirjoittaessa prosessi on vielä kesken.

Rekisteröinti on melko erilainen tapahtuma kuin täällä Suomessa.
Suomessa naputtelet kaikki tiedot näppärästi itse Oma koira järjestelmän kautta sisään, yleensä jo seuraavana päivänä saat ilmoituksen että voit maksaa rekisteröintimaksut verkkopankillasi ja likimain välittömästi napsahtaa pentueen rekisteröinti näkyviin tietokantaan joka on kaikkien luettavissa ja päivän parin päästä pentujen rekkaripaperit on kannettu kotipostilaatikkoosi.
Japanissa KKA sijaitsee yhdessä pienessä toimistossa, jossa edelleenkään ei ole tietokonetta, eikä heillä ole edes www-sivuja - saati mitään tietokantaa!

Jotta saat pentueen rekattua, on tässä niputettu pääkohdat:
- KKA jäsenmaksu maksettuna (tapahtuu käteisellä tai pankkisiirrolla Japanissa)
- molemmat vanhemmat KKA rekattuja
- luonnollinen astutus
- valokuva astutuksesta, vanhemmat takamukset vastakkain
- valokuva emosta+pennuista 20vrk iässä
- valokuva emosta+pennuista 30vrk iässä
- astutuksen päivämäärä
- pentujen syntymäpäivämäärä
- pentujen sukutaulu, 5 sukupolvea, kirjoitetaan KÄSIN käyttäen kanji-merkkejä, vaikka vanhemmat onkin rekattu sinne samaan rekisteriin
- pentujen nimet, häntä ja väri *)
- rekisteröintimaksu maksetaan luonnolisesti käteisellä tai pankkisiirrolla Japanissa

*) Suomen Kennelliitto rekisteröi väriksi ainoastaan Brindle, KKA myös oikeasti sen värin. Eli värit ovat: kuro-tora (kuro=musta), chu-tora (chu=väliväri) ja aka-tora (punainen).
Hännät ovat sashi-o (sapeli/pystympi) sekä maki-o (kieppi).
Molemmat, sekä väri että hännät ovat vaikeita katsoa pienestä pennusta. Häntä on kaikilla vielä melko suora, heiluu minne sattuu jne. Pyysin apua nytkin Japanista sekä USA:sta muutamalta kokeneelta kasvattajalta, että kuinka katson sen oikeaoppisesti oikein.
Väri on hankala pennuilla, kun se muuttuu niin valtavasti aikuisuuteen mennessä ja vielä senkin jälkeen. (vrs meillä Urkki, joka on pian 6v vaihtaa väriään edelleen karvanvaihtojen yhteydessä!)

Ymmärrettävää siis on, että käytän apua/tulkkia tähän kaikkeen! :D
Tuo prosessi on jopa Japanilaisille itselleen riittävän kankea ja hankala, saati täällä muussa maassa toimivalle.

Voisihan pennut jättää rekkaamattakin sinne, ei siinä mitään väärää ole. Mutta itse haluan tehdä niin, tunnen sen jotenkin hienoksi perinteeksi, arvokkaaksi tapahtumaksi - vaikkakin kankeaksi! - ja on siitä se hyöty, että jos kuvitellaan että pentueesta joku pentu meneekin ulkomaille, on joissakin maissa suoraan KKA papereilla rekisteröinti yksinkertaisempaa heidän oman maansa rekisteriin.

Monimutkaista mutta kun nää tekee yhdessä osaavan ihmisen kanssa läpi, niin eipä se niin hankalaa olekaan.

Ajallisestihan tämä on hidasta, meillä rekisteröinti on edelleen Japanissa kesken, vaikka se on aloitettu jo heinäkuun puolivälissä.

Lopuksi kuva Misan Japanin rekkareista, hiukan erinäköiset kuin Suomalaiset.

misa_rekkarit.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kainkoira, kai ken, rekisteröinti, kasvatit, rotuunotto

Saksanseisojan koulutusta...

Torstai 1.8.2019 klo 9.45 - Jussi

Moro!
Nyt on hiukan päässyt aikaa vierähtämään edellisestä kirjoituksesta, ei ole tainnut olla
mitään painavaa asiaa.

Metsästyskoirien pentuajan koulutuksesta kokemuksia on nyt kertynyt lisää sen verran että on jotain laittaa vähän ylöskin.
Seuraavat tapahtumat eivät välttämättä ole kronologisessa järjestyksessä, joten kannattaa ajatella niitä vain erillisinä kappaleina.

Saran noutokoulutus

Saksanseisoja Saran kanssa on noutokoulutus aloitettu jo ihan pienenä pentuna. Alussa noudot olivat koiran oma-aloitteisesti tuomia esineitä, joista tietenkin kehuttiin vuolaasti ja otettiin esine suusta itselle, jonka jälkeen taas kehuttiin ja sitten annettiin lelu takaisin.

Seuraavassa vaiheessa minä otin koiran oma-aloitteisesti tuoman esineen itselleni, heitin sen Saralle vaikka metrin päähän olohuoneessa ja annoin noutokäskyn, jos Sara toi esineen minulle, kehuin sitä, jos ei tuonut, jätin koko asian ja hieman koirankin huomiotta. Tällä keinolla Sara huomasi todella nopeasti että esineiden tuominen minulle on hyvä asia ja tuomatta jättäminen ei johda mihinkään.

Kun noudot alkoivat onnistua sisällä aina ja poikkeuksetta, aloin pikkuhiljaa tehdä samanlaisia pikkunoutoja ulkona ja vähän kerrassaan jatkaa matkaa josta koira esineen minulle noutaa.
Minulle sattui pentuajan noudoissa yksi virhe, minun olisi pitänyt aina kun koira toi esineen
minulle, pyytää se istumaan ja ottaa esine vasta sitten suusta ja kehua. Nyt meille tuli
ongelma jossain vaiheessa noutoja, kun yritin saada Saran istumaan esine suussa, se
pudotti esineen suustaan ja istui vasta sitten, tähän vaikutti myös käskyjen istu ja irti
samankaltaisuus koiran korvissa.
En tietenkään heti älynnyt mistä oli kysymys ja hieman toruin koiraa tuosta pudottamisesta, no siitä saadaan tietysti aikaa tilanne jossa koira pudottaa esineen jalkoihin jo vauhdista ja jää hölmönä katsomaan, että miksi se tuo ukko repii hiuksia päästään.

Tämä ongelma saatiin korjattua seuraavalla tavalla.
Opetin Saralle uuden käskyn, “pidä” tarkoittaa sitä että annan esineen suuhun ja se pidetään niin pitkään suussa kun sanotaan “kiitos”, eli siis opetin tuossa samalla myös luovutukseen uuden käskyn.
Noin viikon verran hangattiin joka päivä komentoja “istu” “pidä” “kiitos” ja “vapaa”. Ja niinhän se noutokapula alkoi kestää suussa istuessakin, sen jälkeen olikin helppo lisätä tuonne väliin vain se nouto erillisenä tapahtumana.
Noudossa sinällään ei ole koskaan ollut ongelmia, se oli vain tuo luovutus joka hieman tökki.

Vesityöt

Sara ei mennyt alle vuoden vanhana kertaakaan vapaaehtoisesti uimaan, kerkesin jo hiukan huolestua vesitöiden onnistumisesta, mutta ajattelin kuitenkin että antaa ajan kulua, en ala koiraa pakottamaan uimaan.
Niinhän siinä kävi, että alkukesästä hiukan yli vuoden vanhana Sara nouti ensimmäisen kapulansa rantavedestä, Inarin Tuurujärvestä (+3c).
Sen jälkeen kun kotiuduttiin ja täällä olikin vesi lämpimämpää niin, sehän vain lisäsi intoa uimiseen.
Muutenhan noissa vesitöissä ei nuorten koirien osalta ole mitään ihmeellistä verrattuna kuivan maan noutoon, tarvitsee vaan mennä reippaasti uimaan ja uida mahdollisimman tehokkaasti ja suoraan sekä tietenkin noutaa se heitetty lintu.

Saran kanssa käytiin tekemässä KAER-kokeiden NUO-luokan vesityöt 25.7.2019 ja tulokseksi saatiin täydet 5pistettä, eli kyllä meillä nyt vesityöt ja noudot ylipäänsä kulkee varsin hyvin.

mm. Saran hommia voit seurata instagrammista @jussi_kraemer ( https://www.instagram.com/jussi_kraemer/ )

-Jussi-

Video Saran noutoharjoituksesta:

https://youtu.be/iuDlV76OIc0

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: saksanseisoja, metsästyskoira, koulutus, nouto, kanakoira

Nyt riittää.

Torstai 4.7.2019 klo 11.03 - Kati

Heippa

Yleensä en julkisesti tällaisista asioista kirjoittele, sivuutan ne päänpudistuksella, mutta nyt täytyy hiukan?! tuohtuneena avautua asiasta, johon olen nyt useampaan otteeseen törmännyt. Mustamaalaamiseen ja suoraan valehteluun.

Itse en hyväksy tuollaista toimintaa yhtään. Otin yhteyttä muutamaan muuhun kasvattajaan, joiden kanssa teen muutenkin paljon yhteistyötä, keskustelimme pitkään tästä asiasta, jälleen kerran.
Päätimme julkaista yhdessä tällaisen ”koosteen” asioista joihin jokainen meistä on vastannut rodusta kiinnostuneille soittajille/vieraille – kuka mitenkin. Pointti on ollut kaikkien kohdalla sama, olemme törmänneet ihmetykseen, kuinka vain yksi kasvattaja on kaikessa oikeassa/tekee ainutta oikeaa työtä rodun eteen jne, me muut emme ole yhtään mitään, toimimme väärin – lista on loputon.
Nyt avataan ihan julkisesti tätä listaa.

Toivon syvästi että tämä teksti tavoittaa kyseisen ihmisen, joka ystävällisesti ottaa peilin käteensä ja tuojottaa sitä hetken, kaivaa viimeisetkin ihmisyyden rippeensä ja ryhdistäytyy. Soittaa vaikka jatkossa suoraan meille kaikille jos on jotain kysyttävää/sanottavaa, mielellään keskustelemme asioista, niin kuin teemme jo nyt tällä kasvattajaporukalla. Jaamme kaiken tiedon ja taidon yhdessä. Numerot löytyvät kotisivujen Yhteystiedot osiosta.

***

Saan suht usein yhteydenottoja eri viestimien kautta, kyselyjä kainkoirista rotuna, meidän koirista ja pentuesuunnitelmistamme.

Kerron aina avoimesti kaikesta tiedossani olevista asioista, koskien kaikkia noita edellämainittuja asioita. Myös vioista ja ongelmista tietysti, koskaan kukaan ihminen tai koira ei ole täydellinen.

Nyt viimeisimmät ”oudot” kysymykset koskevat jalostustyötäni.

--- Jalostatko sinä vain punaista väriä? (Osoitettu Kati/Rangerin kennel)

En. En todellakaan. Jos näin tekisi - alkaisi musta väri kainkoirasta katoamaan kokonaan ja näin ollen meillä olisi vain punaisia koiria ilman brindleä.

--- Miksi sinulla on vain punaisia pentuja nyt? (Osoitettu Kati/Rangerin kennel)

Ei mulla ole. Edellisessä - ensimmäisessä pentueessani - oli kaikki kurotoria eli ”niitä mustia”, tässä toisessa pentueessa on ehkä yksi Akatora (punainen) yksi kurotora ja kolme chutoraa (niitä välivärisiä).

Vahva väri ja raidoitus tulee vanhemmista, jotka molemmat sattuvat olemaan chutoria sekä molempien takana löytyy punaisia koiria.

Ja oikeasti - mitä väliä?!

--- Onko pentusi värivirheellisiä kun niillä on valkoiset läntit rinnassa? (Osoitettu Kati/Rangerin kennel)

Eivät ole. Hieman valkoista sallitaan rungossa, joka usein sijaitseekin rinnassa. Jos länttejä on useita - on kyseessä virhe.

--- Miksi käytät sairaita koiria jalostukseen? (Osoitettu kaikki kasvattajat)

Anteeksi mitä??? Olen TODELLA tarkka terveysasioissa ja on suorastaan hävytöntä tulla väittämään minun käyttävän sairaita! (Tästä olen eniten tuohtunut.)

--- Onko totta että kaikki koirasi ovat hermorakenteeltaan heikkoja eivätkä kykene elämään normaalisti? (Osoitettu kaikki kasvattajat)

No ei todellakaan ole totta. Olet tervetullut tutustumaan koiriini milloin vain, varmasti myös kasvattieni omistajat voivat kertoa sinulle kokemuksistaan koiriensa kanssa. Jos joku vetää johtopäätöksiään koirien esim näyttelykäyttäytymiseen näkemättä koiraa normaalielämässä, tai väittää ettei koiralle ole luontevaa olla ujo/tottumaton tai mitä tahansa = valehtelee.

Ja tuo hermorakenne sana, sen käyttö tilanteissa joihin se ei kuulu - on jo huvittavaa. 

Oma taustani palvelus- ja työkoirien kanssa on opettanut paljon kuinka ja missä koiria tulkitaan ja mikä on ihan oikeasti hermorakenne ja mikä vaan muuta.

--- Onko totta että saat Japanista vain pahnanpohjimmaiset pennut joita edes japanilaiset ei huoli? (Osoitettu kaikki kasvattajat)

No ei todellakaan ole! Parhaillaan olen saanut pitkät liudat videoita niinä viikkoina jolloin on aika valita pentu, kolmesta pelkästään omasta tuonnistani olen saanut valita pentuni ensimmäisenä.

Kasvattajat joilta pennut ovat tulleet, ovat kunnollisia kasvattajia jotka eivät myy koiria esim lemmikkikauppojen ikkunoissa, niinkuin ikävä kyllä useat kasvattajat Japanissa vielä tekevät. Jopa kainkoirissa. Jopa ”ne arvostetut kasvattajat” joista olen kuullut puhuttavan.

Ja toisekseen, on todella loukkaavaa Mr Shigeru Katoa kohtaan kertoa tuollaista. Hän on Japanissa tukihenkilöni, toimii kaikkien nihonken rotujen parissa arvostettuna asiantuntija henkilönä.

Hän on Japanin Kennelliiton lisensoima tuontihenkilö, valtion palkkaama metsästäjä (mm. villisiat), tulkki, yrittäjä.

Hän on myös monien kasvattajien tuki- ja yhteistyöhenkilö. Hänet on kutsuttu pitämään puheita eri rotujen vuosijuhliin ja tuomarikoulutuksiin jne. On äärimmäisen loukkaavaa epäillä tällaisen henkilön ammattitaitoa/kontakteja pentuja hakiessa.

--- Onko totta että koiraasi on keinosiemennetty sen heikkojen polvien takia? Ja onko sama koira syönyt kipulääkettä koko elämänsä koska sen netistä poimitut polvikuvat on näytetty jollekin eläinlääkärille ja hän oli sitä mieltä että ne on rikki? (Osoitettu Kati/Rangerin kennel koskien narttua joka oli tuolloin Mirka/Gekkoo No kennel omistama)

Ei, jokainen narttuni on kasvattajahistorian alusta asti (1993 alkaen) astutettu luonnollisesti.

Koira jonka polvista tässä luultavasti on kyse, on edesmennyt Maya, jolla oli 0 polvet ja puoli vuotiaana repi toisen jalkansa metsässä kallion koloon, joka leikattiin, tutkittiin ennen ja jälkeen kahden eri ortopedin voimin ja todettiin sen olevan tapaturma, JOTA SE OLIKIN.

Se miksei se syönyt lääkkeitä? SE EI TARVINNUT koska se ei ollut kipeä!

Kuinka paljon joku voi nähdä vaivaa turhan takia, yrittämällä sabotoida toisten ihmisten elämää? Nyt riittää, oikeasti.

--- Miksi dna testaat koirasi kun se on aivan turhaa tällä rodulla? Ylipäätään ylitutkitko koiriasi? (Osoitettu kaikki kasvattajat)

Onko? Onko tutkimukset turhia? Se testipaketti maksaa noin 100€/koira, jos sillä pystyn näkemään esimerkiksi PRA silmäsairauden joka on tuskallinen koiralle, että en vahingossakaan yhdistä kahta kantajaa yhteen (= syntyy kantajia sekä sairaita) on se minulle jo melkein lottovoitto.

Jokainen kasvattini dna testataan minun toimestani, ennen meiltä lähtöään. Maksan jokaisen kasvattini viralliset terveystutkimukset (silmät, sydän, polvet, kyynäret, lonkat). Koirien terveys on minulle tärkein asia. KUKA voi nykysairauksien ja niiden tutkimisen mahdollistavan teknologian aikana syyttää ketään ylitutkimisesta?! Ja näillä pentuhinnoilla mitä koirat nykypäivänä maksavat, sen pitäisi todellakin olla jokaiselle kasvattajalle mahdollista.

--- Miksi jenkeistä on tuotu vuoden ikäinen narttu tänne eläkkeelle, joka on jo pennutettu Jenkeissä ennen tuota ikää – hylätty sieltä jalostuksesta sen jälkeen, ja tänne tulon ehtona oli sterkkaus – nyt se koira on täällä jalostuskäytössä? (Osoitettu Juho+Riina/Jikino Kensha kennel + Mirka/Gekkoo No kennel)

Anteeksi mitä???
Jenkeistä on tuotu täsmälleen kaksi narttua Suomeen; Ife 4kk iässä ollen Suomen ensimmäinen rodun edustaja (vuonna 2009) sekä Kae 1v1kk iässä tullen todellakin jalostuskoiraksi, eikä sillä todellakaan ole USA:ssa pentuetta! (Uskomaton valhe!)

***

Tällaisiin puheluihin vastaamme välillä. Oikeesti. Ja listaa voisi jatkaa loputtomiin, tässä eilisen puhelun sisältöä...

Olemme ihan väsyneitä tällaiseen. Nyt oikeasti riittää.
Syytökset on välillä sitä luokkaa että ne menis melkeimpä jo kunnianloukkauksen puolelle.

Joillakin ihmisillä on valtava tarve korostaa omaa hyvyyttään, unohtaa näppärästi omien koiriensa sairaudet, tekemiset jne. Kaunistella totuuksia pelkkien valheiden avulla.

Emme aidosti ymmärrä tällaista. Halusimme nyt tuoda jo edes osan näistä ihan julkisesti näkyviin, koska kuulemme tällaista ihan jatkuvasti. Ja vilpittömästi; täysin syyttä suotta.
Meillä on upea rotu käsissämme, joskin vielä harvalukuinen Suomessa – vaalikaamme sitä yhdessä, luodaan sille upea pohja tänne jotta se säilyy meillä ja maailmalla. Emme kuitenkaan itse ole täällä ikuisesti, joten jätetään sitten jälkeemme jotain arvokasta, arvostettua ja hienoa.

Terveisin;


Kati Kraemer / Rangerin kennel – https://www.rangerinkennel.fi/
Mirka Mertanen / Kennel Gekkoo No - https://gekkoono.weebly.com/
Kati Tverin / Kennel Crystal - https://www.kennelcrystal.com/
Riina & Juho Haapakallio / Kennel Jikino Kenska - http://www.kenneljikinokensha.com/

Laitan loppuun naperoista kuvan niin ei mee niin synkäksi, vaikken sitä väriä jalostakaan niin näkyyhän noille aika kivat turkit kehittyvän.. <3

Mukavaa viikkoa kaikille!

leijona_pennut_5.5viikkoa.jpg

1 kommentti .

Misan taustaa - pientä historiaa

Sunnuntai 16.6.2019 klo 11.32 - Kati

Kerron tähän väliin hiukan Misasta, josko saisin aikaiseksi kertoa kaikista koiristamme täällä bloginkin puolella pätkän taustaa :)

Olin etsinyt Urkille sopivaa narttua Mayan lisäksi jo tovin, jättänyt sanaa Japaniin ja toivetta suvullisesti jne. Kunnes sain yhteydenoton tutusta paikasta; Koroukan kennelistä.
En tiennyt, että heillä on toinenkin linja siellä...eikä tiennyt kyllä kovin moni muukaan...

Misa on ns. pelastetusta Komarou-verilinjasta. Linjan on luonut Mr Yanagisawa joka omisti kai uroksen nimeltään Komarou.
Komarou oli todella merkittävä koira kaiden jalostuksessa. Samoin kuin tuo aikansa herrasmies Mr Yanagisawa.
Mr Yanagisawalla oli Tokiossa kauppa, jossa hän piti toimistoaan sekä möi kainkoiria. 
Hän vastasi todella paljon muidenkin kasvattajien jalostusvalinnoista. Ehkä nykypäivän sana hänen roolilleen voisi olla jalostusneuvoja. Kaikki asiaan paneutuneet kasvattajat tietävät kuka oli Mr Yanagisawa ja mikä koira oli Komarou.

Komarou.jpg

Pääsin Misan hakureissulla helmikuussa 2017 vierailemaan tuossa kaupassa, jossa oli enää muistot jäljellä, Herra itse on jo kuollut mutta hänen noin 60v tyttärensä tapasin ja sain vierailla tuossa kaupassa. Tyttärellä oli vielä yksi kai narttu jäljellä, sekin tosin oli jo reilusti yli 10vuotias eläkeläinen. Viimeinen heidän Komarou linjastaan.
Kaupassa oli tavallaan melko surullista, tavallaan historia kuiskutteli seinillä ja sai kylmänväreet menemään pitkin selkääni. Seinän vierustoilla oli yhä häkkirivistöt, joissain vielä vesikupitkin tyhjinä paikoillaan.
Pöly ja hämähäkinseitit oli peittänyt kaiken alleen. Samaan aikaan mietin, että uskomatonta, tuossa on kirjoituspöytä jonka ääressä Mr Yanagisawa on istunut ja kirjoittanut artikkeleita rodusta ja siihen liittyvistä asioista ja laatinut suunnitelmia jotka ovat olleet merkityksellisiä KOKO rodulle jota itse nyt yritän vaalia eteenpäin...... kyllähän siinä kyynel nousi silmään, myönnetään.

(kuvassa Komarou)

Mutta palataampa Komarouhun...
Se oli itsessään erinomainen metsästyskoira ja periytti vahvoja jälkeläisiä. Koira oli todella kuuluisa ja myöskin tätä myöten käytetty koira omana aikanaan.
Linja kuitenkin katosi pikkuhiljaa. Tai näin uskottiin.

Kävi kuitenkin ilmi, että mm. juuri Koroukan kennel on ollut pelastamassa tätä verilinjaa hyvinkin hiljaisesti.
Se on vaatinut omaan silmääni jopa uhkarohkeita sukusiitoskokeiluja, mutta nyt jälkeen päin ja itsekin yksilön tästä omistavana - ja sen terveeksi tutkineena - on tuo riski kannattanut. Komarou linja jatkuu yhä.

Suurin osa Misan verilinjasta on siis todella vanhaa, eikä sitä olekoskaan  tuotu Japanin ulkopuolelle aiemmin. Misan sisko Yako asuu USA:ssa, ja on Misan lailla ainut linjansa edustaja Japanin ulkopuolella.
Meille todella tärkeä narttu jalostusta ajatellen.

Luonteeltaan Misa on suht avoin ja itsevarma. Se osaa olla myös erittäin välinpitämätön.
Ulkonäössä on omaan makuuni vähän virheitäkin, niinkuin kaikilla, mutta ei mitään vakavaa. Sen ulkonäkö on erilainen kuin muilla meillä Suomessa olevilla koirilla. Karvanlaatu on hiukan pidempää, häntä on turhankin puuhkamainen, päänmuoto on hiukan eri.
(mielenkiinnolla odotan Leijonat-pentueen pennuilta minkä näköisiä niistä tulee, kun Urkki on tasapainottamassa Misaa).

Misa ei ole mikään "kehäkettu". Kun sen näkee näyttelyssä - saa useimmiten siitä haluttoman kuvan. Koiraa on treenattu jne, mutta se vaan ei ole sen juttu. Kun taas jos näkisit koiran metsässä - näkisit aivan erilaisen eläimen :D
Se viihtyy parhaiten omien ihmistensä kanssa. He veneilevät kesäisin paljon, vaeltavat metsissä jne. 
Näyttelyissä on käyty sen verran että viralliset arvostelut on haettu.

Lapsiin Misa suhtautuu hienosti, vaikkei heillä kotona lapsia olekaan. Meillä ollessaan Misa hakeutuu lasten kanssa touhuilemaan, käyttäytyy hienosti niinkuin aikuistenkin kanssa.
Vieraat ihmiset Misa ottaa vastaan ensin ikkunasta haukkuen - samoin tein syliin kiiveten.

Toiset koirat ovat pääosin ok. Kotona Misalla on kavereina kaksi kissaa, ja tuo ainoan koiran rooli näkyy meillä laumaan tullessa. Misa osaa olla välillä jopa raivostuttavan Diiva! :)

Ts Misan kohdalla otettu iso riski, niin jalostuksellisesti kuin taloudellisestikin (rehellisesti sanoen, minulla ei ole ikinä ollut näin kallista koiraa kaikki kulut huomioiden!!!) on kannattanut aivan 100%:sti. Olen TODELLA tyytyväinen siihen, että aikanaan päätin ottaa tuon riskin.

(kuva Laura Kemppainen)

misa_pihalla.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, pennut, leijonat, misa

Pentuarkea

Sunnuntai 16.6.2019 klo 10.42 - Kati

Pentujen kanssa aika hujahtaa äkkiä, tänään ne täyttää jo 3vkoa! 
Nyt mennään jo kovaa vauhtia, painitaan ja vähän jo haukutaan ja isosti kiljutaan kun on nälkä. Kynsiä on leikattu jo useasti, hirmu kyytiä kasvaa. Kiinteä ruoka on aloiteltu jo myös, se on melko.......sotkuista hommaa :D

Misa hoitaa vielä pentuja hienosti, ei ole semmonen hyysääjä äiti vaan antaa pennuille myös tilaa touhuta omiaan, tykkää mennä aitauksen toiselle puolelle nojatuoliin ja katselee niiden touhuja siitä. Ikäänkuin pienimuotoista vieroitusta jo tekee niistä, mun mielestä hyvin tyypillistä alkukantaisen äidin käytöstä. Menee sitten paikalle kun katsoo että on oikeesti tarve, syöttää kyllä monesti päivässä vielä hienosti. Ja yöt tuntuis nukkuvan pentujen vieressä.

Pikkuhiljaa alkaa myös hahmottua kuka pentu lähtee mihinkäkin kotiin, eli myös nimet alkavat löytää oikealle pennulle. Jännä nähdä miten nimi ja pentu natsaa :D

Kuvia ja videoita löydät meidän facebook sivulta lisää;  https://www.facebook.com/pg/RangerinKennel

leijonat_03.jpg

leijonat_04.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, pennut, leijonat

Pikku Leijonat on täällä!

Perjantai 31.5.2019 klo 9.31 - Kati

Heippa!


Misan pennut ovat syntyneet. Ne on niin ihania ja pontevia kaikki!

Pennut syntyi sunnuntaina 26.5. Suomen kultapelin aikana, alle kahteen tuntiin koko toimitus oli ohitse. Misa oli hämmentävän luonteva, ei mitään hötkyilyä tms, vaan hoiti kuin Pro koko toimituksen, lähinnä seurailin vierestä.

Me saatiin 4 poikaa ja 1 tyttö. Ja koska ajankohta oli tuo Suomen kultapeli, on ehkä pakko nimetä pennut Leijonien mukaan :)
Pojat: Kaapo, Kevin, Mörkö-Marko ja Pesonen. Ja tyttö: Savinainen

Pennut on todellisia raitapaitoja, mielenkiintoista nähdän mihin värit vielä kehittyvät. 
Kaikilla pennuilla on rinnassaan valkoinen merkki, jollain ihan pieni, jollain tosi iso. Molemmilla vanhemmilla on tuo merkki niin näin vähän odottelinkin että näilläkin se on. Se ei ole hylkäävä virhe, ei varsinaisesti toivottu asia, muttei siitä mitään haittaakaan ole. Jos valkoisia laikkuja olisi useampi - se olisi hylkäävä. Mutta rintalaikku ei haittaa mitään. Parilla pennulla aikuisikään mennessä luultavasti häipyy kokonaan näkyvistäkin, sen verran vähäinen se on.

Tilaan juuri dna-paketteja, kaikista pennuista otetaan näyte talteen ennen lähtöään omaan kotiinsa, eli saadaan tietää suoraan jo esim ne PRA-kantaja asiat. Tärkeää tietoa minulle, kasvattajana.

Kaikki pennut ovat varattuja.

Latailen kuvia instaan liki päivittäin, faceenkin usein, käy kurkkaamassa siellä jos haluat nähdä pikku-leijonien kasvua :)

leijonat_01_.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, pennut, leijonat

Ilon hetkiä

Maanantai 29.4.2019 klo 8.18 - Kati

Viime viikolla ultrattiin Misa kantavaksi! Jee! Pentuja syntyy touko-/kesäkuun vaihteessa.
En melkein malta odottaa! :D

Viime viikolla vietettiin myös valtakunnallista Koiranpäivää.
Oltiin edustamassa Varkaudessa kennelpiirin tapahtumassa Tertun ja Saran kanssa.

terttu_kati01.jpg

Lapsetkin oli mukana, Amalia on nohevoitunut kennel He-Man'sin chihujen kanssa ja esittikin rotuparaatissa yhden sellaisen.

Eilen tunsin hurjaa ylpeyttä, kun R.M. Pegasos aka Akira kävi ensimmäisen aikuisluokan Kiuruveden ryhmänäyttelyssä. Sijoitus oli huikean hieno; JUN ERI1 SA PU1 SERT VSP!
Ja vieläpä niin, ettei ollut ainoana rotunsa edustajana, vaan paikalla oli jopa 4 kaita! Se on jo melko paljon meidän rodussa. Harvoin on tilaisuuksia saada kilpakumppaneita.

Tänä aamuna tuli ensimmäiset DNA-testituloksetkin näkyviin. Nimenomaan Akiran osalta.
Eli Akira on myös cord1-PRA/crd4 - Kantaja, niinkuin isänsä Garoukin. Lisätesti on jo ostettu, eli josta selviää prcd-PRA:n kantajuus.
Tämähän ei tarkoita että Akira olisi sairas, vain sairauden kantaja. Tämä tulee huomioida tulevaisuuden jalostusvalintoja tehdessä niin, että tuolta osin narttu on oltava Terve.

Näiden pentujen suku on sellainen, että Suomesta ei löydy kuin muutama koira, joka ei olisi jostain kohtaa tällekin pentueelle sukua. Eli kun joku sanoo Höpö höpö dna-testauksen kohdalla, viittaa se kintaalla koko sairaudelle! 
Itse näkisin järkevänä testata koko Suomen kannan, jotta nähtäisiin mitä tuhoa on jo saatu aikaiseksi.
Jalostuksellisesti olis niin tärkeää saada katkaistua tuo katala tauti HETI alkuunsa täältä pois. Ja se olisi vielä mahdollista. Jos kaikki kasvattajat tutkisivat koiransa.
Omalta osaltani pidän tästä huolen ja julkaisen kotisivuilla kaikkien testitulokset, jotka ovat myös julkisia ja aina löydettävissä.

Palaan näihin kun tuloksia tippuu lisää, mukavaa viikkoa kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatit, terveys, näyttely,

Vanhemmat kirjoitukset »